U Geteborgu se ovaj vikend održava sajam bh. knjige

Podijelite ovaj članak:

Ovaj vikend, 24. i 25. februara u švedskom gradu Geteborgu održava se sajam bosanskohercegovačke knjige.

Ovo je sedmi po redu sajam bh. knjige u Švedskoj i održava se pod pokroviteljstvom grada Geteborga, a u organizaciji NBV-a, Društva bosanskohercegovačkih pisaca, prevodilaca i bibliotekara u Švedskoj (SBHFÖB), Trezvenjačkog obrazovnog saveza NBV (NBV Väst), BH Saveza žena u Švedskoj (BHKRF), Udruženja Daorson, Radija GBG, Göteborgs Litteraturhus, Världslitteraturhuset bibliotek i Västra Götalandsregionen (Förvaltningen för kulturutveckling).

NBV je najstarije je studijsko udruženje u zemlji sa 130 godina iskustva u javnom obrazovanju. U NBV-u redovno rade na pitanjima vezanim za alkohol i druge droge, javno zdravlje i integraciju. NBV se nalazi širom Švedske i nudi studijske krugove, kurseve, predavanja i kulturna dešavanja.

U okviru ovog Sajma održavaju se promocije knjiga bh. autora na bosanskom, engleskom i švedskom jeziku, a bogat dvodnevni program moderiraju Midhat Ajanović, Senada Bešić i Branko Tomić.

Specijalni gost ovogodišnjeg sajma je ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić koji je tokom svog govora naglasio važnos očuvanja bosanskog jezika, kulture i tradicije, gdje god da se nalazili i koju god zemlju nastanili.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Švedskoj Bojan Šošić

Učešće na sajmu zauzeli su brojni bh. autori iz Švedske, Belgije, Danske, Norveške, Holandije, ali i Sjedinjenih američkih država.

Adnan Mahmutović tokom promocije svojih knjiga Thinner than a hair i How to Fare Well and Stay Fair

Učesnici Sajma su: Renata Karadžić, Ifeta Hrnjić, Vezuv Bašić, Milena Rudež i Aleksandar Šajin, Destan Kolašinac, Uzeir Bukvić, Alma Filipović, Emin Musaefendić i Enes Topalović, Šimo Ešić, Midhat Ajanović, Azra Arnautović, Senada Bešić, Vasvija Dedić-Bačevac, Samir Deumić, Amela Dželić, Bela Džogović, Fehim Džogović, Saima Glogić, Rabija Hamidović, Smail Jonuz, Indira Kljaić, Adnan Mahmutović, Muhamed Mahmutović, Nijaz Mujkanović, Mirsad Omerbašić, Šahin Omerspahić, Enisa Popović Čengić, Mattias Reuterber, Nedžad Talović, Branko Tomić i Haris Tucaković i Muhedin Glogić.

U okviru sajma održano je i nekoliko okruglih stolova na temu “Književnost i rat”.

Muhamed Mahmutović, promocija knjige u Geteborgu

Izlagači na Sajmu su Biblioteke u Göteborgu, Daorson Skövde, Lijepa riječ Tuzla, NBV Väst Göteborg i Naša djeca Stockholm.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x