Goražde: Obilježena 27. noć ramazana u duhu bratske ljubavi i solidarnosti s nastradalima u Turskoj

Podijelite ovaj članak:

 U goraždanskoj Kajserija džamiji sinoć je održan specijalni program povodom 27. noći ramazana – jedne od noći koja se smatra Noći kadra.

Program učenja Kur'ana, mevluda, zikra te izvođenja recitala, ove godine Muftijstvo goraždansko posvetilo je nastradalima u više nedavnih razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku.

Ovim povodom imami Muftijstva goraždanskog proučili su 99 hatmi za nastradale u zemljotresima koje su sinoć poklonjene pred njihove duše, a simbolično je proučeno i 99 Božijih imena.

Programu su, uz muftiju goraždanskog Remzija-ef. Pitića, prisustvovali predstavnik Diyaneta Cebrail Küllü, Odjel za euroazijske zemlje Uprave za vjerske poslove Republike Turske, predstavnici ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, gost vaiz direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Goražde Esad-ef. Grabus, predsjednik Medžlisa, sabornici s područja Muftijstva te brojni imami, hafizi, gosti iz Turske te  drugi.

Program su izveli Hor Muftijstva goraždanskog, a pored njih i hor najmlađih, goraždanski imami, džematlije i učač iz Turske hafiz Harun Başboğa.

Muftija Remzija-ef. Pitić je ovom prilikom istakao da se nada Božijoj pomoći ljudima u Turskoj koji su u prethodnom i u narednom periodu u potrebi.

„Lejletul-kadr smo iskoristili da napravimo duhovni podsticaj, branik ili ambijent za našu braću i sestre u Turskoj. Mislim da ćemo na ovaj način objasniti šta je Kadr. Večeras se sastaju nebesa i zemlja. Večeras su nebeska prostranstva otvorena za iskrena vjernička srca“, riječi su muftije Pitića.

Prisutne je poselamio i dobrodošlicu poželio imam Kajserija džamije Rasim-ef. Džafić, a potom i glavni imam Medžlisa Goražde Esad-ef. Grabus.

Predstavnik Diyaneta Cebrail Küllü u svome obraćanju podsjetio je da je ovaj ramazan u Bosni i Hercegovini aktivno 16 hafiza gostiju u ime Diyaneta te naglasio njihov hizmet Bošnjacima muslimanima.

Istakao je zajedničke vrijednosti koje dijele turski i bošnjački narod, a ogledaju se u religiji, kulturi te zajedničkoj prošlosti.

WSvake godine smo s vama trudeći se najbolje šo možemo. Istovremeno i vi ste uz nas kao što ste pokazali i pri nedavnim zemljotresima koji su pogodili Tursku. Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su se uključile u spašavanje nastradalih i sve druge oblike pomoći. To proističe iz svih naših zajedničkih vrijednosti. Onako kako smo se mi znali saosjećati s vama, i vi ste to pokazali. Pojedinačno vam se zahvaljujem na podršci. Želja mi je da budemo s vama u vašim dovama. Posebno se zahvaljujem muftiji Pitiću. Molim Allaha da naše zajedništvo i bratstvo traje vječito“,  kazao je Küllü.

Prigodno predavanje održao je dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Prije svega, naglasio je da se 27. noć ramazana obilježava u cijelom svijetu, ali, istakao je specifičnosti goraždanskog programa, zahvaljujući muftiji Pitiću i Muftijstvu, a ogledaju se u iskazivanju bratske ljubavi prema narodu Turske učenjem hatma-dove za nastradale u zemljotresima.

Istakao je da je dova Allahu i duhovna podrška preživjelima.

„Herojski grad Goražde je prolazio kroz teška iskušenja, i nama su trebale dove, koje daju hrabrost, kako bi se hodalo uspravno“, kazao je Dautović.

Podsjetio je da je u proteklom periodu pokazana velika empatija prema turskom narodu kao i prema drugim narodima proteklih godina.

„Važno je to za nas, jer Allah u našem davanju prepoznaje našu zahvalnost na blagodatima koje nam je dao“, poručio je on.

U nastavku obraćanja Dautović se osvrnuo na vrijednosti i poruku ramazana, te njihovu refleksiju u vjerničkoj svakodnevnici. Podsjetio je na Božiju poruku da nema ništa prioritetnije u odnosu na Allaha i Poslanika, a.s., što se razumijeva i prihvata u ramazanu.

„Ramazan nas je naučio samodisciplini i samokontroli te da živimo sretni u životu koji nam je dat“,  poručio je, između ostalog, dr. Dautović.

Sinoćnji program je završen zikrom učenja 99 Allahovih lijepih imena, te dovom koju je proučio muftija Pitić.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x