Goražde: Obilježena 27. noć ramazana u duhu bratske ljubavi i solidarnosti s nastradalima u Turskoj

 U goraždanskoj Kajserija džamiji sinoć je održan specijalni program povodom 27. noći ramazana – jedne od noći koja se smatra Noći kadra.

Program učenja Kur'ana, mevluda, zikra te izvođenja recitala, ove godine Muftijstvo goraždansko posvetilo je nastradalima u više nedavnih razornih zemljotresa koji su pogodili Tursku.

Ovim povodom imami Muftijstva goraždanskog proučili su 99 hatmi za nastradale u zemljotresima koje su sinoć poklonjene pred njihove duše, a simbolično je proučeno i 99 Božijih imena.

Programu su, uz muftiju goraždanskog Remzija-ef. Pitića, prisustvovali predstavnik Diyaneta Cebrail Küllü, Odjel za euroazijske zemlje Uprave za vjerske poslove Republike Turske, predstavnici ambasade Republike Turske u Bosni i Hercegovini, gost vaiz direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka dr. Ferid Dautović, glavni imam Medžlisa Goražde Esad-ef. Grabus, predsjednik Medžlisa, sabornici s područja Muftijstva te brojni imami, hafizi, gosti iz Turske te  drugi.

Program su izveli Hor Muftijstva goraždanskog, a pored njih i hor najmlađih, goraždanski imami, džematlije i učač iz Turske hafiz Harun Başboğa.

Muftija Remzija-ef. Pitić je ovom prilikom istakao da se nada Božijoj pomoći ljudima u Turskoj koji su u prethodnom i u narednom periodu u potrebi.

„Lejletul-kadr smo iskoristili da napravimo duhovni podsticaj, branik ili ambijent za našu braću i sestre u Turskoj. Mislim da ćemo na ovaj način objasniti šta je Kadr. Večeras se sastaju nebesa i zemlja. Večeras su nebeska prostranstva otvorena za iskrena vjernička srca“, riječi su muftije Pitića.

Prisutne je poselamio i dobrodošlicu poželio imam Kajserija džamije Rasim-ef. Džafić, a potom i glavni imam Medžlisa Goražde Esad-ef. Grabus.

Predstavnik Diyaneta Cebrail Küllü u svome obraćanju podsjetio je da je ovaj ramazan u Bosni i Hercegovini aktivno 16 hafiza gostiju u ime Diyaneta te naglasio njihov hizmet Bošnjacima muslimanima.

Istakao je zajedničke vrijednosti koje dijele turski i bošnjački narod, a ogledaju se u religiji, kulturi te zajedničkoj prošlosti.

WSvake godine smo s vama trudeći se najbolje šo možemo. Istovremeno i vi ste uz nas kao što ste pokazali i pri nedavnim zemljotresima koji su pogodili Tursku. Bosna i Hercegovina je među prvim zemljama koje su se uključile u spašavanje nastradalih i sve druge oblike pomoći. To proističe iz svih naših zajedničkih vrijednosti. Onako kako smo se mi znali saosjećati s vama, i vi ste to pokazali. Pojedinačno vam se zahvaljujem na podršci. Želja mi je da budemo s vama u vašim dovama. Posebno se zahvaljujem muftiji Pitiću. Molim Allaha da naše zajedništvo i bratstvo traje vječito“,  kazao je Küllü.

Prigodno predavanje održao je dr. Ferid Dautović, direktor Instituta za islamsku tradiciju Bošnjaka.

Prije svega, naglasio je da se 27. noć ramazana obilježava u cijelom svijetu, ali, istakao je specifičnosti goraždanskog programa, zahvaljujući muftiji Pitiću i Muftijstvu, a ogledaju se u iskazivanju bratske ljubavi prema narodu Turske učenjem hatma-dove za nastradale u zemljotresima.

Istakao je da je dova Allahu i duhovna podrška preživjelima.

„Herojski grad Goražde je prolazio kroz teška iskušenja, i nama su trebale dove, koje daju hrabrost, kako bi se hodalo uspravno“, kazao je Dautović.

Podsjetio je da je u proteklom periodu pokazana velika empatija prema turskom narodu kao i prema drugim narodima proteklih godina.

„Važno je to za nas, jer Allah u našem davanju prepoznaje našu zahvalnost na blagodatima koje nam je dao“, poručio je on.

U nastavku obraćanja Dautović se osvrnuo na vrijednosti i poruku ramazana, te njihovu refleksiju u vjerničkoj svakodnevnici. Podsjetio je na Božiju poruku da nema ništa prioritetnije u odnosu na Allaha i Poslanika, a.s., što se razumijeva i prihvata u ramazanu.

„Ramazan nas je naučio samodisciplini i samokontroli te da živimo sretni u životu koji nam je dat“,  poručio je, između ostalog, dr. Dautović.

Sinoćnji program je završen zikrom učenja 99 Allahovih lijepih imena, te dovom koju je proučio muftija Pitić.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x