Građani više vjeruju uvoznim nego domaćim proizvodima: Koliko su u pravu?

Zabrinjavajući je podatak kako oko 75% hrane za potrebe građana BiH dolazi iz uvoza, a što je najlošije, u najvećoj mjeri uvozimo meso i prerađevine od mesa, žitarice te mlijeko i mliječne proizvode, piše Večernji list BiH.

Povrće iz Italije, Egipta i Bugarske, junetina iz Nizozemske i Poljske, čokolada iz Srbije i Hrvatske još uvijek su na bh. trpezama zastupljeniji nego domaća hrana.

Ne odgovaraju propisima Ranija analiza Agencije za sigurnost hrane pokazala je kako je svaki 20. uzorak hrane na tržištu BiH zdravstveno neispravan. Riječ je o procjeni na osnovi ukupnog broja analiziranih uzoraka i onih za koje je utvrđeno da ne odgovaraju propisima. U najvećem broju slučajeva, riječ je o mesu i proizvodima od mesa, složenim jelima i tijestu od žitarica te proizvodima na njegovoj bazi.

Građani više vjeruju uvoznim nego domaćim proizvodima. Ovo se prvenstveno odnosi na industrijske proizvode. Ipak, postavlja se pitanje koliko su u pravu. Naime, Inspekcija za hranu RS prije desetak dana zabranila je uvoz pošiljke konzerviranog gotovog jela – gulaša. Riječ je o količini od 235 kg podrijetlom iz Srbije, a utvrđeno je da ne ispunjava uvjete u pogledu kvalitete. Prilikom pregleda pošiljke na uvozu, obavljeno je uzorkovanje za laboratorijsku analizu radi kontrole kvalitete.

Na osnovi izvješća o laboratorijskoj analizi izdanog od Instituta za javno zdravstvo RS-a, utvrđeno je da proizvod ne sadrži dovoljnu količinu mesa. – Prema pravilniku o usitnjenom mesu, poluproizvodima i proizvodima od mesa, količina mesa u gotovom proizvodu ne smije biti manja od 30%. Međutim, laboratorijskim ispitivanjem u konkretnom slučaju utvrđen je sadržaj od 20,83% mesa – kazala je za Srpskainfo šefica Odjela za odnose s javnošću u Inspektoratu RS-a Dušanka Makivić.

Provedene analize za prva tri mjeseca ove godine nadležne inspekcije ovog inspektorata su u vanjskotrgovinskom prometu prilikom uvoza kontrolirale 13.449 pošiljki hrane. Osim provjere prateće dokumentacije pošiljke, inspektori su obavljali i organoleprički pregled – izgled, miris, boju, deklaraciju te uzorkovanje hrane za laboratorijske analize na principu procjene rizika. Za analizu zdravstvene ispravnosti i kvalitete za tri mjeseca su uzeli 877 uzoraka, a nakon izvršenih analiza za osam pošiljki hrane zabranjen je uvoz i naloženo uništavanje ili povrat dobavljaču. Razlog su mikrobiološka ili kemijska neispravnost, neodgovarajuća kvaliteta, nepotpuno ili neadekvatno deklariranje.

Tako je, između ostalog, zabranjen uvoz agruma iz Italije zbog nedostatka potrebne dokumentacije, rakije iz Srbije zbog povećanog sadržaja metanola, majoneze iz Nizozemske zbog smanjenog udjela masti, meda iz Makedonije koji nije ispunjavao parametre kvalitete, konditorskih proizvoda iz Austrije zbog prisutnosti stranih tijela. Zbog povećanog sadržaja pesticida od početka godine u RS je zabranjen uvoz čak 71,2 t mandarina i 6560 kg jagoda.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x