Grčki, talijanski i turski prijevoznici odbijaju prevoziti naoružanje

Podijelite ovaj članak:

Pojedini prevoznici iz Grčke, Italije i Turske ujedinili su se i potpisali zajedničku izjavu kojom potvrđuju svoju odluku “da zaustave i spriječe svaki utovar i istovar oružja, ratnog materijala ili bilo kojeg sredstva koje bi moglo nastaviti poticati genocid palestinskog naroda”.

Transportni radnici uvijek su bili na strani mira, protiv fašizma, rasizma, protiv svake okupacije i ugnjetavanja naroda. Iz tog razloga, ne možemo tolerisati pretvaranje luka, aerodroma, brodova i vozova Evrope u centre trgovine smrću. Ne možemo tolerisati operacije utovara i istovara brodova, aviona, itd. koji nose oružje u sukob ili pružaju logističke usluge za njega, kako bismo pomogli u prehrani sistema koji ubija hiljade nevinih ljudi, posebno žena i djece, svaki dan. Kao odgovor na dramatične apele građana i radnika Palestine, sindikata koji potpisuju ovaj apel i predstavljaju transportne radnike u Italiji, Grčkoj i Turskoj, potvrđujemo našu zajedničku odluku da zaustavimo i spriječimo svako utovar i istovar oružja, ratnog materijala ili bilo koje sredstvo koje bi moglo nastaviti podsticati masakr palestinskog naroda.

Za nas je ova zajednička inicijativa još jedan korak naprijed u dugoj i slavnoj tradiciji mira evropskih transportnih radnika. Bit ćemo na čelu svake akcije i demonstracija koje zahtijevaju hitan prekid genocida u Gazi. Zahtijevamo da vlade naših zemalja zaustave prijenos oružja iz naših luka i svaku podršku ruci koja ubija narod Palestine. Za mir sa slobodnom Palestinom Pozivamo sindikate dokera, brodara, aerodromskih radnika, željezničkih radnika i svih transportnih radnika u Evropi da podrže našu inicijativu i pozivaju na zajedničko djelovanje radnika u našim sektorima širom Evrope”, stoji u saopštenju za javnost koje potpisuju: USB Transport (Italija), ENEDEP-COSCO Dockers Union, Piraeus Port Greece, STEFENSON, PEMEN, PEEMAGEΝ Maritime Unions (Grčka) i Nakliyat (Turkiye).

Senzor.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x