Halil Mehtić je Kur'an napamet naučio u zatvoru: Moj zatvor za mene značio slobodu

Podijelite ovaj članak:

Njegova biografija je impozantna. Nevjerovatno je šta sve čovjek može postići u životu. Ono što ga izdvaja od drugih jeste činjenica da je hafiz Halil ef. Mehtić prije 33 godine u političkom procesu spletom okolnosti završio u zatvoru. Vrijeme provedeno u zatvoru iskoristio je kako bi naučio Kur’an napamet i tako postao prvi bosanskohercegovački hafiz koji je hifz naučio u zatvoru.

Hafiz Halil ef. Mehtić se vrlo emotivno prisjeća trenutaka provedenih u borbi za istinu i pravdu, odvojen od svoje supruge i troje djece. Čovjek je koji je osnovao Islamski pedagoški fakultet u Zenici i bio njegov dekan nakon osnivanja te dekan u posljednjem mandatu 2015-2019.

O tome šta je prethodilo njegovom zatvaranju, kao i danima provedenim u u zatvoru pisao je u svojoj knjizi “Sloboda robije”.

Progonima nisam bio obuhvaćen samo ja, već mnogi vjernici i stoga su, mojim izlaskom na slobodu, i oni odahnuli. Čitajući ovo štivo, čitalac se mogao zorno uvjeriti da je tek moj zatvor za mene značio slobodu. Iako sam formalno bio na slobodi, ali već od 1981. godine počinje moja duševna robija koja se nastavlja osamdeset i treće i sve do mog hapšenja i boravka u zatvoru. To je bilo vrijeme iščekivanja, neizvjesnosti i straha, vrijeme intenzivnih ucjena, pritisaka, prisluškivanja, praćenja i zlostavljanja. De facto, tijelom sam bio na slobodi, a dušom zarobljen. Dakle, tek izlaskom na slobodu mogao sam prodisati punim plućima i osjetiti draž slobode i eliminaciju svih tih stega, izjavio je jedne prilike.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Halil Mehtić je Kur'an napamet naučio u zatvoru: Moj zatvor za mene značio slobodu […]

[…] Halil Mehtić je Kur'an napamet naučio u zatvoru: Moj zatvor za mene značio slobodu Post Views: 11 […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x