Haški optuženik Momir Talić predložen za Ključ Banja Luke

Podijelite ovaj članak:

Gradski odbor SNSD-a Banja Luka za ovogodišnji Ključ grada sa poveljom “Počasni građanin grada Banjaluke” predložio je posthumno generala Momira Talića.

U saopštenju se navodi da “u vrijeme kada se Republika Srpska više nego ikad ranije bori za opstanak srpskog naroda, prijedlog da general Talić bude posthumno odlikovan predstavlja logičan izbor.”

Momir Talić tokom suđenja u Haagu

Momir Talić umro je na privremenoj slobodi prije kraja suđenja za zločine u Krajini. Talić je bio jedan od onih koji je o zločinima u Krajini detaljno obavještavao doživotno osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Haški sud je podigao tajnu optužnicu protiv generala Talića 12. marta 1999. za ratne zločine počinjene tokom rata u BiH. Uhapsile su ga austrijske vlasti 25. augusta 1999. godine dok je, kao načelnik Glavnog štaba Vojske RS-a boravio u Beču na seminaru OESS-a.

Zbog narušenog zdravstvenog stanja pušten je da se brani sa slobode i preminuo na Vojnomedicinkoj akademiji u Beogradu 28. maja 2003. godine.

Iz Gradskog odbora SNSD-a smatraju da je “general Talić ličnim potencijalom, hrabrošću, profesionalnošću i umijeću i komandovanjem vojnim formacijama najvišeg ranga, u posebno složenim ratnim uslovima pokazao izuzetnost, lik i djelo srpskog vojskovođe, vođe i čovjeka svog naroda.”

“Za života se zalagao za slobodu, jedinstvo, nadu i prosperitet”, dodaje se u saopštenju.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x