Hoćemo li stvarno na ulici morati braniti demokratiju od promicatelja demokratije?

Povodom još jedne od izjava američkog ambasadora da oni “imaju odgovor na blokade” u slučaju da njihova favorizirana politička opcija ne uspije demokratskim i ustavnim putem formirati vlast

Kada međunarodni zvaničnici u Bosni i Hercegovini izgovore riječ “demokratija”, nemojte se odmah zalijetati, oni to misle samo u granicama svojih država. Za Ruandu, Surinam ili Bosnu i Hercegovinu to ima malo drugačije značenje, kao što ni argeta pašteta nema isti ukus u Lidlu u Štutgartu i u Amku u Bugojnu. Isto ime ali osjetno različit doživljaj.

U zemljama koje izvoze demokratiju po svijetu, znači u državama anglosaksonskog svijeta, zaista cvate demokratija. Možda malo i pretjerana demokratija. Ako vam neko nanese duševnu bol psu, znajte da možete tražiti nadoknadu i da će vam pas ponovo veselo mahati repom zadovoljan u pravednom demokratskom društvu. U Bosni i Hercegovini vi ste stalno prinuđeni tumačiti i sumnjati u demokratiju. Možete dvije trećine države očistiti od ljudi nepodobnog imena i onda to etnički očišćeno područje ubistava, genocida i progona reorganizovat u nekakvu tvorevinu republike ili trećeg entiteta te biti faktor koji ruku pod ruku sa međunarodnim mudroserima u kravatama drži predavanjima žrtvi o demokratiji.

Ti međunarodni mudroseri, ne samo da su gledali perverzno iživljavanje nad golorukim narodom ‘92-95’, nego su na foru suptilne prijetnje egzistencijalnom neizvjesnošću priznali sve te republike kao legitimni ratni plijen i prisilili Bošnjake na 23% države da s njima kao surađuju. Zamisli.

Sada, kada više ni sami ne znaju šta će sa tih dva miliona muslimana u srcu Evrope koji se kote kao žabe, a trebali su potiho da se istope u palestinizaciji, potrbušili su se i dosjetili da bi mogli masivnim medijskim porobljavanjem da pomute razum Bošnjaka ne bi li progutali još jednu ublehu.

I uspjeli su pomutiti razum. Stvorili su koaliciju staljinista, lgbt aktivista, komunista, anarhista, džamijaša i hadžija da bi bili front protiv mrske SDA. Da se razumijemo, SDA nije bitna. Da je bilo koji pokret dovoljno omasovljen, a da simbolizira Bošnjačku patriotsku notu, bio bi na streljani umjesto SDA. Dokaz vam je DF. Kako su veliki komunisti nemilosrdno dali otkaz Željku Komšiću u ljevičarstvu, tako su ga guje sa škutorskog podneblja prozvali islamistom. Posebno iritira činjenica da svi ti akteri Trojkaške koalicije, koji su samo ove godine pogurani sa osamdeset miliona dolara pomoći u svrhu propagande, isti oni likovi koji vam 30 godina kroje vlast na ovaj ili onaj način.

Mastermind cijelih ovih procesa sjedi u američkoj, britanskoj i izraelskoj ambasadi. Nećemo vam valjda napominjati srpske i hrvatske obavještajne službe? Oni se do sada nisu morali otkrivati, imali su svoje medije, portale, tv voditelje, nezavisne analitičare, armiju digitalnih botova. Do neki dan nismo ni znali da postoje kompanije koje se profesionalno bave algoritmima da bi preko komentara i lažnih profila usmjeravali pažnju javnosti u odgovarajućem smjeru.

Međutim, desilo se nešto neočekivano. Uprkos masivnoj propagandnoj mašineriji i koordinaciji mnogih stranih zvaničnika, SDA i DF su dobili popriličan broj glasova i tako postali pravna prepreka uspostavi njihovih planova.

Prinuđeni da zaigraju otvoreno i da se pokažu znali smo da sljedeće na stolu mogu biti samo sila i prijetnje. I tako bi. Prvo, omaleni američki ambasador Murphy jučer istupi sa samouvjerenim stavom da oni – ambasadori – imaju mehanizam da preskoče Ustav i sva prava ovog svijeta da bi postavili u vlast svoju favoriziranu političku opciju u koju su toliko uložili. I znali smo da će sljedeći korak pogriješiti. I znali smo da je sljedeći na potezu OHR.

Jutrošnja informacija koju je OHR isplanirano pustio van da opipa puls javnosti šokantna je samo onima koji još uvijek vjeruju da za Evropu nije bitno kako se zoveš. Zamislite, oni traže neku mogućnost da promijene Ustav, ali samo ovaj put, da izbace iz vlasti SDA ali da HDZ ne oštete. I da ga onda vrate na staro. I tako svaki put kad im rezultati izbora ne budu odgovarali, dok nekad za dvadeset godina uspiju medijskim ispiranjem mozga stvoriti kritičnu masu na svoju stranu pa će Ustav ponovo biti svetinja.

Srećom, i OHR se boji mase, naroda. Kad masa krene onda sva prividna vlast na papiru izgubi smisao.

Ovakav podcjenjivački tretman Bošnjaka nakon svega ne bi smio da ih šokira. Šokantno će biti ako OHR sprovede svoje namjere, a na ulice ne izađe bar milion Bošnjaka.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x