Holandija slavi njegove inovacije: Bošnjak Damir Perkić proizvodi bio boce od jestivog ulja

Podijelite ovaj članak:

Damir Perkić je vizionar koji je kompaniju pokrenuo sa samo 27 godina 2017. godine. Rođen u Bosni i Hercegovini, sa 6 godina je sa porodicom odselio u Holandiju. Uvijek je sanjao da bude preduzetnik. Danas njegova kompanija BEO Bottle proizvodi stotine hiljada biorazgradivih šolja od korištenog biljnog ulja i reciklirajućih boca od šećerne trske.

Kada se zaposlio u RPC-u, jednom od najvećih proizvođača plastike na svijetu shvatio je: ‘Kakva industrija koja zagađuje, koliko se ovdje može dobiti!’

“Otkrio sam da postoje tri glavna izazova u industriji plastike. Prvi je da  od 350 milijardi kilograma plastike koju proizvodimo svake godine, manje od 9% se reciklira. Drugi da se svake minute kamion plastičnog otpada baci u okean i treći da je više od 99% plastike napravljeno od nafte. Ovo troši više nafte nego u cijeloj avio industriji zajedno. Kada to kažem, vidim da ljudi misle: ne želim ništa sa ovim zagađenjem. Tako da stvaram problem. Ali tada morate ponuditi i rješenje. I to je ukratko ono što radimo u BEO”, kazao je on za holandske medije.

Damir je počeo istraživati ​​održivu alternativu plastici: bioplastiku, napravljenu od biljnih materijala. Koristeći preostale tokove šećerne trske, BEO boce su klimatski pozitivne: apsorbiraju više CO2 u cijelom lancu nego što emituju, pokazalo je istraživanje Univerziteta Radboud.

Najnoviji Damirov plan u borbi protiv kulture jednokratne upotrebe: šolja za kafu od ulja za prženje, BEO šolja. To je prva šolja za kafu za višekratnu upotrebu na svijetu napravljena od jestivog ulja.

Damir vidi prilike sada kada fenomen čaša za jednokratnu upotrebu izumire. U Holandiji se baca više od 3 milijarde plastičnih čaša za jednokratnu upotrebu svake godine, 12 miliona dnevno.

Od 2024. jednokratne šolje i pribor za jelo više neće biti dozvoljeni u uredima, u ugostiteljstvu i na festivalima. Damir je prepoznao dodatnu priliku!

BEO Bottle

Čaše su izrađene od polipropilena na biobazi (PP), koji se stoga proizvodi od korištenih biljnih masti i ulja, poput ulja za prženje. Nema mirisa. I traju doživotno. Velika prednost je što sirovina nije posebno proizvedena. Već postoji stalna zaliha jestivog ulja, ulja koje bi inače bilo spaljeno. Sada se ponovo koristi.

Sa svojim timom Damir pokušava promijeniti plastičnu industriju i inspirirati ljude da žive održivo. Krajnji cilj je razvoj giga fabrika bioplastike. 

Damir veliki prijatelj Bosnia & Herzegovina Futures Foundation? “Čestitamo Damire, želimo ti sve najbolje, da BEO Bottle postane globalna senzacija”, poručio je Edhem Čustović, profesor na La Trobe univerzitetu u Melbourneu, jedan od osnivača BH Futures Foundation i bh. aktivista.

Damirov rad možete pratiti pratiti putem stranice BEO bottle

Boca je odličan i jedinstven poklon, ali usput pomaže u očuvanju okoliša.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Holandija slavi njegove inovacije: Bošnjak Damir Perkić proizvodi bio boce od jestivog ulja […]

[…] Holandija slavi njegove inovacije: Bošnjak Damir Perkić proizvodi bio boce od jestivog ulja […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x