I Hadžikadić polupao lončiće: Bez bosanstva nema ni nas

Podijelite ovaj članak:

NE DAM BOSANSTVO, poručuje Mirsad Hadžikadić, predsjednik Platforme za progres. Njegovu objavu prenosimo u cjelosti:

“Ponovo se priča o bosanstvu ovih dana. Jedna tribina se pita je li bosanstvo uopšte moguće. Drugi kažu da ni Bosne ni bosanstva nema. Treći kažu da je to razjedinjavanje Bošnjaka. Ustav kaže da su Bosanci u grupi Ostalih. I tako dalje. Ima još puno toga.

A ja nešto mislim da je to sve bezveze. Ako Garašanin, Ćosić, Tuđman i ostali krojitelji identiteta građana Bosne i Hercegovine mogu sebi dati za pravo da ih “podstaknu” da budu ono što oni žele za njih da budu, otkuda im pravo da meni/ nama oduzmu pravo da budemo ono što jesmo i želimo da budemo?

Bosna i Hercegovina postoji. Bosanci i Hercegovci postoje. Bosanski jezik postoji. Nikome se ne nameću, ali nekome su nasušna potreba. Milionima nas.

Bošnjaci, Srbi, Hrvati, Jevreji, Romi, muslimani, pravoslavci, katolici, ateisti, teisti i ostali su dio ovog predivnog ćilima koji se zove Bosna i Hercegovina i bez svih njih ovaj ćilim ne bi bio ono što jeste i ne bi bio najljepši na svijetu. A jeste.

I zato, bez bosanstva nema ni nas. To je integrativni faktor i vodi jačanju države Bosne i Hercegovine i prosperitetu svih njenih građana.

Tu nema kompromisa. Jer svaki kompromis sa onima koji ne žele dobro ni državi ni njenim građanima vodi samo ka većim kompromisima i njihovom nestajanju, poručio je Hadžikadić.

Da li je Hadžikadić neinformisan ili je nasjeo na priču takozvanih akademika, ostaje da saznamo.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x