I u Kalesiji obilježen 9. januar, ali kao Dan početka genocida nad Bošnjacima

Podijelite ovaj članak:

U organizaciji JU BKC „Alija Izetbegović” Kalesija jučer je u ovoj ustanovi otvorena izložba knjiga i ilustracija na temu genocida nad Bošnjacima, a sve u povodu 9.januara koji se obilježava kao Dan početka genocida nad Bošnjacima.

U ime općinskog načelnika prisutnima se obratio Mujo Tosunbegović sekretar Organa uprave, koji je govorio o bitnosti čuvanja sjećanja na dešavanja u Podrinju ali i cijeloj domovini Bosni i Hercegovini.

Mi mlađim naraštajima trebamo pričati o hrabrosti Armije koja je branila našu državu, ali isto tako im moramo govoriti o zlodjelima, zločinima i genocidu koji su činili agresori u Bosni i Hercegovini, kazao je Tosunbegović.

Izložbu je otvorio narodni poslanik u Skupštini manjeg entiteta Ramiz Salkić iz Bratunca koji je kazao da o genocidu i zločinima koji su počinjeni nad Bošnjacima treba češće govoriti ne samo 9.januara nego i sve ostale dane u godini. On je kazao da su presude Međunarodnih sudova pokazale da su Srbi i tzv.Vojska RS-a pokušali jedan narod da istrijebe da nestane i o tome treba pričati i pisati. Prisjetio se Salkić i aprilskih dana 1992.godine kada su Srbi sa druge strane Drine ušli u gradove i sela u Podrinju i kada su počinili strašne zločine, te kada su tijela ubijenih majki, sestara i očeva plutala Drinom. 

Direktor JU BKC „Alija Izetbegović” Fahrudin Sinanović ističe da ova ustanova kroz različite aktivnosti pokušava mlađim naraštajima “otvoriti oči” kada je u pitanju ratni period, odnosno agresija na našu domovinu, a kako bi sačuvali od zaborava sve što se desilo u sklopu BKC-a postavljena je i Spomen soba koja je dokaz čime se branila država i ko je državu branio kako bi danas bila nezavisna i slobodna.

Nakon izložbe knjiga i ilustracija Admira Delića iz Tojšića na temu genocida nad Bošnjacima prikazan je i dokumentarni film Avde Huseinovića „Junak umire jednom” koji je još jedan dokaz da se nad Bošnjacima kontinuirano dešavaju zločini i genocid od strane Srba i njihovih saradnika.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x