Iako su najavile da školovanje nastavljaju u Beogradu, nije podnešen zahtjev za ispis sa sarajevskog Univerziteta

Podijelite ovaj članak:

Rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA) Rifat Škrijelj i dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Jasmin Ahić, govorili su danas o slučaju studentica ovog fakulteta koje su veličale ratne zločince.

“Mi kao fakultet smo nakon saznanja o nemilom događaju na društvenim mrežama pokrenuli aktivnosti u skladu s nadležnostima Fakulteta i Univerziteta. Odmah smo reagovali i prijavitelja i studenta prodekana smo pozvali na informativni sastanak i utvrdili sljedeće korake koji će se dešavati eventualne akademske odgovornosti”, rekao je Ahić.

Dodao je da, nakon što je utvrđeno činjenično stanje pokrenuli su disciplisku prijavu protiv stuentica.

“Formirana je komisija i s obzirom na sam postupak dok ne bude završen kao institucija se nećemo oglašavati dok se ne utvrde činjenice. U toku tog dana smo obavijestili i PU Novo Sarajvo koja je stupila u kontakt sa Tužilaštvom BiH. Disciplinski postupak je u toku i on će u zakonskim rokovima biti urađen”, dodaje.

Razgovor s profesorima iz Srbije

Istakao je da do sada nije razgovarao sa profesorima iz Srbije o ovome.

“Za svaki ispis potrebno je da se podnese zahtjev, ali znam da dok se disciplinski postupak ne završi ne može se ispisati sa fakulteta”, ističe.

Rektor Škrijelj je o slučaju studentica rekao da se u dogovoru sa dekanom nije oglašavao o ovom slučaju i da je dogovoreno da Fakultet poduzme sve korake koje su u skladu sa zakonom i Statutom UNSA.

Senat je danas upoznao sa svime što se dogodilo i naglasio je da su na UNSA dobrošli svi studenti koji poštuju državu BiH, Kanton Sarajevo i prihvataju zakone.

“Nema mjesta za one koji negiraju genocide i veličaju ratne zločince, To se odnosi i na zaposlene i na studente. Taj naš stav nikada neće biti upitan”, rekao je Škrijelj.

Studentice će snositi posljedice

Dodao je da je činjenica da su studentice odstupile od pravila kojima se moraju povinovati svi studenti UNSA i one će snositi posljedice u skladu sa Statutom. Pozvao je studente UNSA da se suzdrže od zapaljive retorike.

“UNSA je jedna otvorena sredina na kojoj su dobro došli studenti čitavog svijeta, a kamoli studenti iz BiH. Poziv svim studentima je da poštuju i vole jedni druge i razvijaju odose za dobrobot svih u zemlji. Stavovi iz Srbije da će dobiti stipendije ne želim komentarisati jer dolaze od osoba iz politike. Ukolio budu upisane na Univertizet u Beogradu sa kojim imamo sporazum o saradnji, razmotrit ćemo nastavak saradnje”, istakao je.

Naglasio je da UNSA poštuje ugovore koje je potpisala sa univerzitetima u svijetu.

“Tužan sam zbog toga da postoji mladi čovjek u ovoj zemljji među studentima koji je spreman javno veličati one koji su počinili najcrnje oblike zločina u BiH, kojima je presuđeno na međunarodnim sudovima za genocid… Svi ljudi žive po svojim pravilima i odgovaraju po svojim pravilima. UNSA nikada neće biti mjesto na kome će se oni koji veličaju ratne zločince osjećati da mogu to raditi. Neće moći. Ovaj Univerzitet su formirali antifašisti nakon Drugog svjetskog rata i na ovom univerzitetu samo takav proces na tragu antifašizma može biti podržan”, zaključuje Škrijelj.

Dijelili su klupe, pili kafe…

Faruk Dević, predsjednik SPUS-a rekao je da su ovo pojedini slučajevi koji su se desili i da ne može reći da bi to generalno narušilo odnose.

“Moramo shvatiti da su to njihovi umovi iskonstruisali. Naravno, tu uvijek postoji doza opreznosti i straha, studenti su s tim osobama dijelili klupe dvije ili tri godine. Jedna kolegica na protestima je rekla da su ovo djevojke s kojima su pili kafe i družili se…”, kaže Dević.

Dodao je da sumnja da će biti ikakvih tenzija među studentima, ali da će biti doza opreza.

Rekao je da mladim ljudima treba više govoriti o svemu šta se dešavalo u BiH i da će SPUS tražiti da se uvede predmet na kojem će se govoriti o genocidu.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x