Otvoren konkurs: Veličaš krvoloke i ratne zločince i dobiješ stipendiju u Srbiji

Podijelite ovaj članak:

Kada su se tog 11. jula u vrijeme dok je 30 mučki ubijenih Srebreničana, čije su koščice sakupljane u primarnim i sekundarnim masovnim grobnicama, konačno pronašlo smiraj u tom krvlju natopljenom gradu mlade studentice Slađana i Valentina sjetile dati podršku najodgovornijem za genocid nisu ni slutile šta će im se desiti.

Nisu slutile da će kolege sa njihovog fakulteta u Sarajevu zatražiti da budu izbačene, jer ne žele takve ljude u svojoj blizini, a još su manje slutile da će za tako bezobrazan i nečastan potez biti nagrađene.

Iako je veličanje ratnih zločinaca u našoj zemlji krivično djelo, mnogi će političari iz entiteta Republika Srpska, uključujući i predsjednika Dodika, stati u zaštitu mladih osoba koje, kako kažu, sataniziraju mediji iz Sarajeva.

Mlade studentice su “samo” podržale generala odgovornog i presuđenog za smrti desetina hiljada nedužnih. Ta satanizirana mlada osoba “samo” je 11. jula napisala: “Nek’ smo vas pobili, odje*i”.

Iskusni politički magovi koji decenijama baš na toj retorici uspješno krstare u moru mržnje i stižu na otok sreće zvani vlast vješto su ih iskoristili. Braniti i slaviti ubice, normalno je, u zemlji natopljenoj krvlju nevinih. Oni su postali njihovi zaštitnici, jer su ih iz Sarajeva protjerali, a samo su slavile svoga “đenerala”. “Đenerala” ubicu o čijim zlodjelima postoje hiljade neoborivih dokaza, dokumenata pa i snimaka na Youtubeu, Instagramu, TikToku, gdje se omladina okuplja.

N1/F.Z.

To, što su Dodik i njegovi istomišljenici kojima su situacije kao što je ova “kec na desetku” za prikupljanje političkih bonusa skočili da “pomognu” ne čudi. Na to je javnost u BiH navikla. No, treba li da začudi što je jedna susjedna zemlja, koja se sasvim slučajno zove Srbija odlučila da mlade osobe koje slave krvoloke nagradi stipendijom? Kakvu to poruku šalje mladima? Mrzite i bićete nagrađeni, studirajte u Beogradu, nude vam besplatni smještaj i hranu, školarina gratis!

Ima li u Pančevu i Kraljevu, Užicu ili Leskovcu roditelja koji svoju djecu šalju u srpsku metropolu da studiraju odvajajući od usta? Ima.

Hiljade ih bez ikakve stipendije ide učiti, tražiti bolju budućnost iz malih mjesta koja su u većini slučajeva ekonomski devastirana. Ti mladi ljudi čiji roditelji plaćaju visoke beogradske stanarine i ostale troškove nisu stigli da ispune uslove kako bi ih ta država nagradila stipendijom. Nisu ili nisu dovoljno objavljivali fotografije Ratka i Radovana? Nisu ili nisu dovoljno negirali genocid? Nisu ili nisu dovoljno mrzili?

Na fakultetu u Beogradu nekima od njih uskoro će se pridružiti nove kolegice, koje su do jučer, ustvari do 11. jula ovog ljeta, kada se cijeli svijet prisjeća najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocida u Srebrenici, normalno studirale u Sarajevu. Družile se i učile sa kolegama različitih religija i etničke pripadnosti.

A onda su “zaradile” stipendiju u Srbiji i odlaze tamo na Akademiju za nacionalnu bezbjednost i to ni manje ni više nego na poziv, kako saopšti direktor Sarajevo-gasa iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek, Aleksandra Vulina, direktora Bezbjednosno-informativne agencije Srbije. Da, istog onog Vulina koji je prije nekoliko dana završio na američkoj crnoj listi.

Dovoljno su mrzile i uspjele. Svaka čast na borbenosti, idete u Beograd.

Alen Altoka/N1

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Otvoren konkurs: Veličaš krvoloke i ratne zločince i dobiješ stipendiju u Srbiji […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x