Iftar reisul-uleme s privrednicima: Privrednici su jedan od najvažnijih stubova države

Podijelite ovaj članak:

Reisul-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović sinoć je u Sarajevu organizirao tradicionalni iftar za bosanskohercegovačke privrednike.

Ovom prilikom reisul-ulema je gostima zahvalio na dolasku, te je podsjetio na nemjerljivu ulogu privrednika za Bosnu i Hercegovinu i njene stanovnike.

„Od vašeg uspjeha umnogome ovisi kvalitet života naših građana, a time i nada da će ostati u svom zavičaju. Ramazan je blagoslovljeno vrijeme, bereket u njemu je veliki, svi to osjećamo. Radostan sam što upravo to vrijeme dijelim s vama“, kazao je reisul-ulema.

Ocijenio je da su privrednici jedan od najvažnijih stubova našeg društva i države.

„Uprkos složenim prilikama u našoj zemlji, uspjeh koji postižete i svom radu pokazuje vašu izvanrednu sposobnost i poduzetnost. Za sve nas u Bosni i Hercegovini vi ste svijetla tačka naše svakodnevice. To je velika sreća za naš narod. Jer, svaki pokret, svako društvo i svaka država oslanjali su se i na sposobnost poslovnih ljudi“, naglasio je reisul-ulema.

Privrednike je pozvao i da paze na prava onih s kojima ostvaruju svoje uspjehe – na svoje uposlenike.

„Budite pravedni, blagi i osjećajni prema njima. Teška su vremena u kojima živimo i nikada ne znate s kakvim teretom u srcu i duši dolazi čovjek na posao. Kada ste pravedni prema uposlenicima, onda imate puno pravo da od njih tražite da budu marljivi, disciplinirani i odgovorni na svom poslu. Tako ćete doprinijeti i podizanju radne kulture našeg čovjeka, koja je dio naše ukupne etike“, istaknuo je reisul-ulema Kavazović.

Također, pozvao ih je da pomognu i savjetuju prvake.

„Imam osjećaj da neki od njih ne znaju kuda ili za kim idu. Mnogo puta smo platili visoku cijenu naših podjela i vjerovanja drugima koji nam poneku lijepu riječ upute“, potcrtao je reisul-ulema.

Zahvalio je privrednicima za izdašnoj podršci i pomoći koju pružaju Islamskoj zajednici, posebno u svojim džematima, ali i projektima i akcijama na višim organizacijskim nivoima.

„U ustanovama Islamske zajednice odgaja se i školuje na hiljade naše djece. Uz vašu pomoć stalno podižemo standard u odgoju i obrazovanju. Također, koristim se prilikom da vas informiram da Media centar Islamske zajednice uspješno trasira put do svojih čitalaca, gledalaca i slušalaca. Ovo je za našu misiju vrlo važan uspjeh. A razvoj ovog projekta je od našeg zajedničkog interesa“, poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

Muhedin Garanović, direktor Uprave za ekonomske i finansijske poslove Rijaseta Islamske zajednice, ukazao je na značaj ovog susreta i razmjene iskustava.

„Ono što je važno za Zajednicu da ovaj veliki odziv ljudi svjedoči da su uz svoju zajednicu i da joj pružaju podršku“, naglasio je on. 

Privrednik Adnan Smailbegović iskazao je zadovoljstvo zbog prisustva iftaru, ocijenivši ga veoma značajnim.

„Iz godine u godinu su ovih skupovi sve veći. Značaj iftara se ogleda u nekoliko aspekata. Prvo ovo je prilika za nas privrednike da se sretnemo, te je prilika da reisul-ulema pošalje određene poruke, ali i da se razmijene informacije. Ovo je dobra praksa koju treba nastaviti“, kazao je on.

Dodao je da privrednici uvijek iskazuju podršku u radu Islamske zajednice.

„Privrednici su dio društva, radimo u ovom društvu, ostvarujemo svoje profite i naravno da sve to treba podijeliti. Privreda je uvijek spremna da pomogne i podrži projekte Islamske zajednice“, naglasio je Smailbegović.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x