Ima li svijetla tačka u mraku islamskog svijeta?

Podijelite ovaj članak:

“Gotovo da je došlo vrijeme u kojem će na vas navaliti razni narodi, kao što divljač navali na svoju žrtvu”. Upitaše ashabi: “Hoće li nas u to vrijeme biti malo, o Allahov Poslaniče?” Odgovori: “Ne, u to virjeme će vas biti puno, ali ćete biti kao pjena na vodi. Allah će iščupati strah iz srca vaših neprijatelja, a u vaša srca će ubaciti vehen”. Rekoše: “A šta je to vehen, o Allahov Poslaniče?” Reče: “Ljubav prema Dunjaluku i strah od smrti!” (Buhari i Muslim)

“Islamski svijet” ili države u kojima su muslimani većina su postale totalno beznačajne na geopolitičkoj karti svijeta. To se najbolje vidi na primjeru genocida u Palestini, kojeg Izrael bezbrižno provodi pred očima cijelog svijeta.

Većina zapadnih zemalja je otvoreno podržala Izrael, diplomatski, finacijski i vojno, iako je on ionako neuporedivo jači od Palestine, a države islamskog svijeta sve to nijemo posmatraju i prave se da ne vide.

Izuzetak je jedna mala država Katar, koja na toj geopolitičkoj karti svijeta ima veći značaj nego sve ostale zajedno!

U državi Katar je osnovana medijska kuća Aljazera, koja je bila pod velikim pritiskom i zbog ranijih objektivnih informisanja sa kriznih žarišta, a posebno nakon početka agresije Izraela na Palestinu. Velik je broj novinara i snimatelja ove renomirane kuće, koji su žrtve tog napada, ali oni nastavljaju dalje.

Trenutni vladar Katara, Tamim bin Hamad Al Thani, kao da nije iz ovog vremena. Podsjeća nas na vremena kad su islamski vladari bili poštovani čak i od strane zajednica drugih naroda, a meni se najčešće nameće usporedba s pravednim halifom Omerom Ibn Abdulazizom! Šeik Al Thani, na žalost nema oko sebe ljude kakve je Omer imao, ali se on uspjeva izboriti za dio pravde drugim sredstvima, koja su mu na raspolaganju i jedina je nada mnogim potlačenim muslimanima širom svijeta. Trebalo bi mnogo vremena i prostora da se popišu sve njegove aktivnosti, s kojima se nametnuo kao važan faktor u svijetu, to ćemo za čitaoce našeg portala senzor.ba uraditi u nastavcima. Tu se pored spomenutog medijskog giganta izdvajaju diplomatske aktivnosti gdje neumorno promovira svoju zemlju, ali brani i cijeli ummet Muhammeda s.a.v.s.

Tamim bin Hamad Al Thani

Njegovom zaslugom su reflektori i kamere cijelog svijeta bile uperene prema Kataru gdje je 2022 godine odžano Svjetsko prvenstvo u nogometu. Šejk Al Thani i njegova cijela porodica su iskoristili ovaj događaj za pozitivnu promociju islamski vrijednosti, a koje su sve koristi od takvog pristupa, teško je pobrojati.

Teško bi bilo pobrojati i dobra djela koje čini ambasada Katara u Bosni i Hercegovini, na čijem čelu je trenutno, Meshaal bin Ali Al-Attiyah, koji se odmah uključio u diplomatske aktivnosti i pruža svesrdnu pomoć našoj domovini, gdje god je to potrebno.

Žaljko Komšić i Meshaal bin Ali Al-Attiyah

Naša domovina je još u fazi obnove od agresije i mnogi vjerski objekti ne bi nikad bili obnovljeni da nije pomoći braće iz Katara, za šta smo im jako zahvalni.

Na kraju uvodnog predstavljanja države Katar, njezinog čestitog vladara i ambasadora u BiH upućujem dove da ih Allah ojača i da uspiju u svakom naumu za dobrobit muslimana širom svijeta, čije su oči uprte u njih!

Muhamed Mahmutović, pisac

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Mrak je nastao na citavoj kugli Zemaljskoj, ali sva tama Univerzuma ne moze ugasiti Svjetlo jedne svijece.
Mozda je Katar ta SVIJECA.
Ali i Bosna djelomicno.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x