Imam džamije na 25 jezika razgovara sa turistima, govori im o ljepoti islama

Ibrahim Tasdemir, imam Isa-begove džamije u turskom gradu Izmiru, slatkišima dočekuje turiste koji posjećuju njegovu džamiju i na čak 25 jezika im priča o islamu te objašnjava kako se uzima abdest (pranje određenih dijelova tijela prije obavljanja molitve kod muslimana), javlja Anadolu Agency (AA).

Riječ je o području gdje se nalazi antički grad Efes, crkva svetog Ivana, brdo Ayasuluk, a jedna od nezaobilaznih tačaka turista koji posjećuju ovaj dio Turkiye je Isa-begova džamija, gdje se susreću s neobičnim gostoprimstvom džamijskog imama.

Imam Tasdemir je već sedam godina na dužnosti u Isa-begovoj džamiji, a između vaktova (namaza) obično je na samom ulazu u džamiju gdje goste nudi slatkišima i kolonjskom vodom.

Koliki značaj pridaje odnosu i pristupu prema tursitima koji posjećuju džamiju govori i to da je na čak 25 jezika pripremio kratke informacije koje im prenosi na jezicima koje govore.

Paradoks je da se bosanskom jeziku danas osporava pravo da bude zaseban jezik, a jedino bi Bosanci razumjeli svoje pretke od prije 300 godina, Srbi i Hrvati bi samo tupo gledali kada bi ih čuli.

Turistima govori o toleranciji islama prema drugim religijama, a goste koji dođu u džamiju upućuje prema štandu gdje su izloženi Kur’ani pripremljeni na 20 različitih jezika. Tursitima poklanja Kur’an na njihovom maternjem jeziku.

Tursitima koji izraze želju na njihovom maternjem jeziku objašnjava kako se uzima abdest i klanja namaz. Neki turisti ga se i godinama kasnije sjete pismom.

U razgovoru s novinarom AA Tasdemir je kazao kako je njegov cilj pričati ljudima o ljepotama islama.

  • Inači govorim engleski, koji nije toliko savršen. Znam malo arapski i nizozemski. Shvatio sam da dok ljudima ovdje objašnjavate Kur’an, oni jako vole kada kažete nekoliko rečenica na njihovom jeziku. Oni to jako vole i kažu: ‘Imam govori naš jezik.’ Pripremio sam neke najpotrebnije rečenice – kazao je Tasdemir.

Kaže da se mnogi od turista koji posjete džamiju kasnije jave mailom ili pismom. Među njima je i onih, kazao je, koji odluče preći na islam. Dosad je turistima podijelio oko 26.000 primjeraka Kur’ana, a mnogi turisti od njega zahtijevaju da im pokaže kako se uzima abdest.

Tasdemir je inače otac Ahmeta Alpa Tasdemira, specijalca turske vojske koji je položio život kao šehid u antiterorističkoj operaciji 2017. godine u Diyarbakiru. S tim u vezi, Tasdemir je kazao kako su se njegovi napori u promociji islama povećali nakon smrti sina.

(VIDEO) Erdogan od djevojčice koja je bila 248 sati ispod ruševina traži da dovi za njega

  • Kako čovjek stari on polahko vidi kraj svog puta i svoje odredište. Pogleda Kur’ana na ove stvari, činjenica da je naš sin postao šehid, stvari su koje su doprinijele tome.
  • Pogled Kur’ana na ova pitanja, i šehadet našeg sina, očito su dali veliki zamah. Htjeli smo navečer razgovarati sa sinom na noćnom namazu, kada je klanjao farz namaz, pozvao me je. Nismo mogli razgovarati, nismo se mogli sresti. Zvao sam ga, nismo se mogli naći. Ujutro je stigla vijest o mučeništvu. Možeš li zamisliti? Čovječanstvo ima trenutak, a ne trenutak. Živimo tako kratko. Onda moramo djelovati brzo. Moramo zajedno nešto učiniti za Allahovo dobro, za jedinstvo zemlje, za spas čovječanstva – kazao je Tasdemir.
  • Nikoga ne pitamo koja je njegova vjera, jer to je njegovo uvjerenje. Bitno je da jedni druge respektujemo. Živimo na području s ljudima iz različitih kultura. Naša želja je da svi vjernici u našoj zemlji i dalje žive zajedno u miru i skladu kao što smo živjeli hiljadama godina. Uostalom, svi smo mi Božji robovi – kazao je Tasdemir.

Tursitički vodič Korkut Ozercan rekao je da uvijek dolaze u Isa-begovu džamiju s turistima.

  • Danas smo došli s grupom Poljaka. Hvala našem imamu, uvijek je jako gostoprimljiv. Poklonio je mnogo knjiga i naučio kako se uzima abdest. Naši gosti su također veoma zadovoljni – rekao je Ozercan.

Belgijanac Albin Saelens, jedan od posjetilaca, rekao je da je jako zadovoljan kako džamijom, tako i interesom imama te da će čitati Kur’an koji mu je poklonjen.

Poljak Lucas Kowalski također je izjavio da je impresioniran džamijom i da je sretan što je naučio kako uzeti abdest.

Olga Sarp iz Ukrajine kazala je da u Istanbulu živi 20 godina, da je prije 15 godina prešla na islam te da je odmah htjela čitati ukrajinski Kur’an, koji je dobila u Isa-begovoj džamiji.

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x