Inat bosanskog goluba

Podijelite ovaj članak:

Pitali su jednog mog krajišnika, pošto bi se pokrstio, a on kao iz topa odgovori da ne bi za sva blaga svijeta, ali odmah dodade:
– jedino bih to možda napravio iz inata nekog!
Inat je na žalost loša karakterna osobina i posebno je štetna za Bošnjake, jer se uvjek zainate kad to ide i na njihovu štetu, ali teže je razbiti atom nego nekim našim ljudima promjeniti neku karakternu crtu.
Ovih dana svjedočimo baš toj situaciji!
Nako što se Dino Konaković preigrao i konačno shvatio da je džaba krečio nekakav put u EU, a nad našom domovinom se nadvili crni oblaci, on je pokušao sazvati nekakv skup svih predstavnika Bošnjaka iz regiona, ali su se neki utrkivali ko će mu prije dostaviti odbijenicu, naravno iz inata!

On jeste sporan da pošalje ovaj poziv, jer je uzurpirao vlast uz pomoć američke ambasade i visokog predstavnika HDZ-a, Kristijana Šmita, ali da budemo iskreni, ja ne vjerujem da mi imamo političara, koji to ne bi uradio kad bi imao za to priliku kao on. Zamislite, nisi dobro prošao na izborima, daleko si od vlasti, a neko ti ponudi da budeš šef diplomatije? To se ne odbija ni iz inata, barem ne kod političara s ovih prostora! Da ne ulazim u to kako je loše procjenjivao partnere u vlasti i njihove loše namjere, te pristajao na sve što su tražili, nazivajući to kompromisom zbog tog krivudavog puta u EU, kojeg ovi mogu u svakom trenutku prekinuti bez ikakvih posljedica.

Ali, zar ne bi bilo mudro da su ovi što mu otkazaše dolazak na pomirbu, barem mudro šutjeli i držali u neizvjesnosti ove iz Udruženog zločinačkog poduhvata (UZP) protiv BiH, koji sad još jasnije vide da su Bošnjaci razjedinjeni i da mogu raditi šta hoće?

Vučko, kad je to vidio, šprda se, čak nudi finacijsku pomoć…

Mislim da je najvažnije da se Bošnjaci okupe, ali na taj skup obavezno da dođu i oni koji se ne izjašnjavaju kao Bošnjaci, a patriote su ove zemlje, dakle da to bude “Bosanski sabor”, a ko će ga inicirati najmanje je važno, ali nećemo mi iz inata, kad to nije pokrenuo “onaj naš” šteti svima nama.

Šta se desilo nakon ovog propalog pokušaja?

Ovako je Dino Konaković možda i nesvjesno, napravio još jednu veliku grešku, jer je neprijateljima BiH sad jasno da na drugoj strani imaju razjedinjenu rulju!

Kod golubova je inat isto jaka karakterna crta kao kod Bošnjaka, napisao sam jedan roman s istim naslovom, kao u ovom tekstu i opisao kako su se jedino golubovi inatili s četnicima u logorima oko Prijedora, pa je najbolje da kopiram taj odlomak, jer me situacija stršno pdsjeća na tu.

Gađati golubove, to im je bila omiljena zabava. Kad bi kojeg pogodili, i golubije mrtvo tijelo se skotrljalo niz strmi krov, četnici bi to vriskom proslavili čestitajući uspješnom strijelcu. Nakon svakog pucnja, digli bi se u zrak, vijali se neko vrijeme okolo, a onda opet sletjeli. Tako su se naduravali sa četnicima dok četnicima zabava ne bi dosadila. Navijao sam za golubove i divio se njihovoj hrabrosti i odlučnosti.
Upornost je bila njihovo jedino oružje.
Bošnjaci imaju mnogo sličnosti sa ovim bezazlenim stvorenjima. Tiho sam romorio sebi u njedra, od njih se zaista ima šta naučiti. Zavolio sam golubove kao svoju familiju. Nije ništa čudno da sam ih tako doživljavao, jer je moja cijela porodica bila po logorima u okolini Prijedora i svaki od nas je mogao u svakom trenutku postati meta ovim ubicama, kao oni. To nam nije prvi put. Mnogo puta dosad smo ovako stajali u redu da nas isti neprijatelji tamane, a suprostavljali smo mu se, samo inatom bosnaskog goluba!

Golubovi, halalite ako sam vam kad u životu zulum učinio”.

/Inat bosanskog goluba/

Muhamed Mahmutović

Golub na snajperskom nišanu
Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Nema ovdje sta komentirati, sve je receno JASNO I GLASNO.
Kome se ne svidja, pa ima sansu da se popravi i prilagodi.

kod nas muslimana svaki nas golub kad ga pustis usere se ko grlica-tako je u nas sve i svako

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x