Inat kuća u Sarajevu na listi 10 kuća svijeta koje su izgrađene u inat drugima

Podijelite ovaj članak:

Inat kuća našla se na listi 10 kuća svijeta koje su izgrađene u inat drugima. Portal Gazette Review objavio je listu kuća s nevjerovatnom historijom, a njihova poveznica je upravo inat.

Inat kuća, koja je danas pretvorena u restoran, poznata je širom svijeta. Tokom Austro-Ugarskog perioda vlasti su htjele izgraditi vijećnicu i biblioteku u Starom gradu. Lokacija za gradnju Vijećnice je bila na samoj desnoj obali rijeke Miljacke.

Vladajuća monarhija je htjela da napravi građevinu nikada prije viđenu u Sarajevu kojom bi stanovništvu pokazala svoju moć. Gradnjom Vijećnice su predviđena rušenja okolnih kuća uz obeštećenje, među kojima i kuća starog Benderije, starosjedioca Sarajeva. On nije dao da mu se ruši kuća iz bilo kojeg razloga jer ta kuća je bila njegov duševni mir. Nakon dugih pregovora tvrdoglavi starac je zatražio od Monarhije da mu isplati kesu dukata i da prebaci njegovu kuću na drugu stranu Miljacke ciglu po ciglu, kamen po kamen.

Nisu imali drugog izbora nego da urade kako je zatražio. Od tada je Benderijina kuća prozvana “Inat kuća” po njegovom inatu. Kuća je i danas dan tu da prkosi svim vladama i simbolizira bosanski inat.

Godine 1997 “Inat kuća” je pretvorena u tradicionalni bosanski restoran.

Pobjedničku priču ima crkveni spomenik u Engleskoj. Joseph Edleston je umro 1904. godine u Gainfordu gdje je služio u lokalnoj crkvi 41 godinu. Nakon njegove smrti porodica je željela napraviti spomenik u crkvenom dvorištu, ali im je to odbijeno. Nudili su porodici drugu zemlju, ali je porodica odbila i izgradila kuću uz crkvu i spomenik koji je viši i od stabala u dvorištu crkve.

Na listi su kuće nastale kao podrška LGBT populaciji, posljedica svađe članova porodice, procesa sa gradskim vlastima, te spora s kupcima.

Klix

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x