Interesantna priča o pljački banke: Vlastita sreća je važnija od posla kojim se bavite

Podijelite ovaj članak:

Tokom pljačke banke, pljaškaš je prilikom upada vikao na sve prisutne u banci: “Svi dolje na pod i tišina! Novac pripada državi, ali tvoj život pripada isključivo tebi”.

Svi u banci su uz najveću tišinu legli na pod. To se zove “koncept promjene razmišljanja”. To je mijenjanje konvencionalnog načina razmišljanja kod ljudi. Kad je jedna gospođa jako provokativno ležala na stolu, pljačkaš je vikao i na nju: “Molim te, budi civilizirana. Ovo je pljačka, a ne silovanje”. To se zove “biti profesionalac”. Fokus je samo na onome što ste obučeni raditi.

Kad su se pljačkaši vratili kući, mladi pljačkaš (master ekonomije) je rekao starijem pljačkašu (koji je završio samo 6 razreda osnovne škole): “Veliki brate, idemo računati koliko novca imamo”. Stariji pljačkaš je to glatko odbio rekavši: “Ti si jako glup. Imamo toliko novca da će nam trebati 3 dana da prebrojimo. Večeras kad upalimo TV, na vijestima će nam reći koliko smo odnijeli iz banke”. To se zove “iskustvo”. U današnje vrijeme iskustvo je važnije od diploma i stečenog zvanja. Dok su pljačkaši bili u bijegu, direktor banke rekao je supervizoru da momentalno pozove policiju, ali supervizor mu je odgovorio: “Čekaj, uzmimo prvo 10 milijuna eura od banke za sebe i dodajmo ih na 70 miliona koje smo upravo izgubili iz banke”. To se zove “plivanje sa plimom”. To je konverzija nepovoljne situacije u vlastitu korist.

Supervizor reče: “Bilo bi dobro da nas ovako pljačkaju svaki mjesec”. To se zove “ubijanje dosade”. Vlastita sreća je važnija od posla kojim se bavite. Sutradan, na vijestima je bila vijest da je 100 miliona eura opljačkano iz banke. Pljačkaši broje i računaju, ali nisu mogli izbrojati više od 20 miliona. Pljačkaši su bili jako ljuti i razočarani. “Riskirali smo naše živote, a dobili smo samo 20 miliona”. Direktor banke je lagano uzeo 80 milijuna eura vrhovima prstiju.

“Izgleda da bi bilo bolje da smo se obrazovali, nego što smo postali razbojnici”. To se zove “znanje je vrijedno koliko i samo zlato”. Upravnik banke je nasmijan i sretan jer je svoje gubitke na tržištu pokrio sada ovom pljačkom. To se zove “iskoristiti priliku”. Dakle, ko su pravi pljačkaši u ovoj priči?

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x