Isak: Nasilje u porodici će biti obavezan predmet za sve polaznike policijske škole

Podijelite ovaj članak:

Federalni ministar unutrašnjih poslova Ramo Isak naložio je da na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova bude uveden predmet “Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici”, koji će biti obavezan predmet za sve polaznike osnovne policijske obuke.

U novom Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, koji će u narednim sedmicama biti upućen Vladi Federacije Bosne i Hercegovine na davanje saglasnosti, sistematizovano je stručno-operativno radno mjesto predavača na predmetu “Rodnozasnovano nasilje, maloljetnička delinkvencija i nasilje u porodici”.

Nalog ministra Isaka uslijedio je nakon tragičnih dešavanja u Gradačcu kao i drugih slučajeva nasilja nad ženama, vršnjačkog nasilja i krivičnih djela počinjenih iz mržnje.

Svi budući polaznici osnovne policijske obuke za početni čin “policajac” i čin “mlađi inspektor” bit će u obavezi da se edukuju iz oblasti rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici.

U izradu nastavnog plana i programa bit će uključeni službenici Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije, kao i predstavnici akademske zajednice i eksperti iz te oblasti.

“Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ističe kako je tematika rodnozasnovanog nasilja, maloljetničke delinkvencije i nasilja u porodici bila obuhvaćeni nastavnim planom i programom na više predmetnih cjelina na Policijskoj akademiji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova, ali ministar Isak je procijenio kako je potrebno navedenu tematiku izdvojiti u posebnu predmetnu cjelinu”, saopćeno je iz te institucije.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x