Islamska zajednica reagovala na gostovanje Nikšića u Dnevniku D: O potpisivanju predmetnog ugovora razgovor vodimo sa državom, ne sa političkom strankom

Podijelite ovaj članak:

U sinoćnjem (12.1.2023.) gostovanju Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a, u Dnevniku D Federalne televizije, spomenuta je i Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini u kontekstu govora o nepotpisivanju ugovora između nje i države.

– Budući da nam se čini kako gosp. Nikšić ne razumije dovoljno to pitanje, osjećamo potrebu kazati sljedeće:

1. Kako je pitanje potpisivanja predmetnog ugovora stvar države i njenih organa, Islamska zajednica je o tome razgovor i vodila s državom, a ne s nekom političkom strankom, i s njenim organima na nivou države i entiteta još 2015. godine usaglasila sve tačke, te je kao takav i usvojen na Vijeću ministara BiH i proslijeđen Predsjedništvu BiH na usvajanje. Nažalost, o tom pitanju Predsjedništvo BiH zbog upornog protivljenja nekih njegovih članova nikada do danas nije postiglo potrebnu saglasnost.

2. Predsjednik SDP-a trebao bi znati da Islamska zajednica nije o tom pitanju razgovarala ni s jednom političkom partijom i da to pitanje nije u nadležnosti političkih partija, već, isključivo, u nadležnosti države. Prema tome, neće političke partije razgovarati o tome, neće one, kako je on naznačio, razgovarati o odsustvu s posla u vrijeme džume, odsustvu s posla radi obavljanja hadža i sl., već će to činiti nadležni državni organ i Islamska zajednica, i niko drugi. Trgovanje tim pitanjem u međupartijskim razgovorima i dogovorima nije prihvatljivo. Iz toga razloga je uslijedilo naše reagiranje koje je gosp. Nikšić spomenuo u svom gostovanju.

Što se tiče njegove insinuacije da se “zna iza koje političke opcije oni (Islamska zajednica) stoje”, ona nije vrijedna našeg komentara – kaže se u saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

(MINA)

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/uk-UA/register-person?ref=UM6SMJM3

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x