Ivica Osim dobio statuu u Japanu

Podijelite ovaj članak:

Legenda bh. fudbala Ivica Osim dobio je spomenik u Japanu. U njegovu čast i u prisustvu supruge Asime i sina Amara statua legendarnog trenera od danas ima svoje mjesto ispred Stadiona Jeff Uniteda u Tokiju.

Ivica Osim je najveća legenda bh. fudbala. Čuveni stručnjak preminuo je 1. maja 2022. godine, a kakva je fudbalska ikona dovoljno govore potezi država u kojima je radio.

Osim je veliki trag ostavio u Japanu. U ovoj državi je za svoj doprinos tokom života dobio ‘Orden izlazećeg Sunca’, a nešto više od godinu dana nakon smrti dobio je i svoju statuu.

Ispred stadiona Jeff United Chibe u Tokiju otkrivena je statua u čast legendarnog trenera i to je još jedna potvrda koliko je poštovanje Ivica Osim zaradio u ovoj zemlji.

Otkrivanju statue prisustvovali su njegova supruga Asima i sin Amar Osim. Također, bio je prisutan i veliki broj ljubitelja fudbala i medija.

Trg blizu stadiona Sturma nosit će ime Ivice Osima

Ime po legendarnom Ivici Osimu nosit će i trg u blizini stadiona Sturma, odlučili su zastupnici općinskog vijeća austrijskog Graza.

Njihova odluka je bila jednoglasno, a upravo to najbolje pokazuje koliko je dobrih stvari za njih uradio Ivica Osim i kakvo poštovanje imaju prema njemu.

Ranije je Osim proglašen trenerom stoljeća u Sturmu, ali i počasnim građaninom Graza, pa se može reći da je ovo bio očekivan razvoj situacije.

Zvanično će trg njegovo ime nositi od 1. jula ove godine, ali sve ovo su iz njegovog bivšeg kluba najavili još u septembru prošle godine.

Ivica Osim je bio legendarni trener Sturma, a na klupi ovog tima bio je osam godina, u periodu od 1994. godime do 2002. godine.

Nedavno je u Sarajevu odlučeno da se Zvornička ulica u Sarajevu preimenuje u Bulevar Ivice Osima.

Osim je preminuo 1. maja 2022. godine u Austriji gdje je i proveo posljednje godine života, dok je sahranjen 14. maja u Aleji velikana na Gradskom groblju Bare u Sarajevu.

Sportsport.ba

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x