Mladić besplatno cijepa drva sugrađanima: Jedina njegova molba ljudima je da, ako i koliko mogu, uplate za liječenje bolesne djece

Podijelite ovaj članak:

Viktor Božić (30) iz Rume tri i po godine besplatno cijepa drva svima koji ga pozovu, a do sada je iscijepao čak 1.138 kubnih metara ogrijeva! Sve to čini za bolesnu djecu i jedina njegova molba ljudima je da, ako mogu i koliko mogu, uplate za njihovo liječenje.

– Završio sam tehničku školu u Rumi smijer mehaničar, a trenutno radim za jednu poznatu kompaniju, gdje vozim viljuškar. Sretan sam i prezadovoljan poslovima koje obavljam. Preko tri i po godine besplatno cijepam drva građanima, prijateljima, komšijama, a prvenstveno najstarijima, a to sam počeo da radim kada sam se u svoju zemlju vratio sa Zapada, gde sam radio građevinske poslove.

Tamo u tuđini sam bio razočaran zbog njihovog načina života, pravo je rasulo što se tiče ljubavi i empatije među ljudima. Ponašaju se kao da su programirani, to mi se uopće nije svidjelo – počinje priču skromni Božić i dodaje:

Viktor Božić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

– Za sve ovo vrijeme iscijepao sam tačno 1.138 metara bez dinara. Po aktuelnoj cijeni cijepanja drva kod nas, da sam naplaćivao svaki taj metar, zaradio bih oko 9.840 eura. Rekord mi je 27 metara sitno iscjepkanih drva u jednom danu, a najmanje dva metra dnevno.

Viktor kaže da ga cijepanje drva ispunjava, kao i da ne može da opiše taj osjećaj zadovoljstva i sreće kada vidi osmijeh na licu čovjeka kome je pomogao, a ko možda nije imao sredstava da se pripremi sebi ogrijev za zimu.

– Taj izraz njihovog lica meni uvijek daje novu snagu i zadovoljstvo. Mnogo ljudi me zove, kako prolaze mjeseci i godine, mnogi su čuli za mene da obavljam ovaj posao. Ima dosta onih koji me zovu i pitaju da li je cijepanje drva zaista besplatno. Gotovo da su svi u nevjerici kada čuju ili pročitaju oglas. Dešavalo se da mnoge odbijem, prije svega zbog obima posla, jer ne mogu istovremeno da budem na svim im adresama u određeno vrijeme kada me pozovu – kaže Viktor.

Viktor Božić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Naglašava i da mu je jedini cilj da pomogne bolesnoj djeci, ako neko može da uplati novac.

– Ne pomažem samo tako što cijepam drva već mogu da radim i druge teže poslove, poput selidbi. Takođe, izbacujem smeće onima koji nemaju unuke, sinove, porodicu da im pomognu. Neki su me nazvali i Konanom iz Rume, ali ja sam samo tu da pomognem svakome kome je pomoć potrebna. Mladima bih poručio da pomognu svakome bez nadoknade i da nikada ne traže ništa zauzvrat, jer je današnje vrijeme, u kom živimo bez empatije, i vrijeme duhovne bijede.

Kurir

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Mladić besplatno cijepa drva sugrađanima: Jedina njegova molba ljudima je da, ako i koliko mogu, … Post Views: 1 Podijelite ovaj članak: […]

[…] Mladić besplatno cijepa drva sugrađanima: Jedina njegova molba ljudima je da, ako i koliko mogu, … […]

[…] Mladić besplatno cijepa drva sugrađanima: Jedina njegova molba ljudima je da, ako i koliko mogu, … Post Views: 0 Podijelite ovaj članak: […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x