Iz cijele situacije na Kosovu BiH mora izvući pouku

Podijelite ovaj članak:

Jučerašnja antiteroristička operacija kosovskih snaga sigurnosti pokazuje pravi značaj sposobnosti i spremnosti države da reagira na sigurnosne izazove i prijetnju terorizmom, kazao je za “Avaz” Dean Džebić, vojni komentator i urednik prvog bh. portala specijaliziranog za pitanja sigurnosti i vojne odbrane, arma.ba. Na osnovu raspoloživih informacija on smatra da iza svega stoji lokalna kriminalna grupa, koja se po naoružanju i opremi koju je posjedovala može svrstati u terorističke grupe.

– Organizirani kriminal na sjeveru Kosova postaje jedna od najvećih prijetnji sigurnosti. Obrazovane je nekoliko grupa koje djeluju kao „patriotske“. Jedna od njih je Sjeverna brigada, druga Čuvari mosta, treća je Civilna odbrana. Sve su to grupacije ljudi koje prave barikade, ometaju saobraćaj, a jučer smo vidjeli da posjeduju i tu vrstu opreme da mogu i konkretnije da djeluju – kaže Džebić.

Misija bila ograničenija

Kontradiktorne su informacije i fali još mnogo detalja kako bi se zaokružila slika onoga što se dešavalo na sjeveru Kosova, ali Džebić smatra da je misija te grupe bila kudikamo ograničenija od onog u što se sve pretvorilo. 

– Jednostavno, odgovor snaga sigurnosti je bio dosta promptniji nego što se to očekivalo. Podsjetimo, sve se dešavalo u nedjelju, ali su snage sigurnosti u vrlo kratko vrijeme pokazale ogroman nivo spremnosti da reaguju, pri čemu su angažovali puni spektar svojih kapaciteta, od dronova i kamera, specijalnih vozila. Sam manastir je bio slučajna lokacija, jer su bjegunci bili u bijegu, a po spektru njihove opreme – u pitanju je 6-7 kvadova, desetak vozila vrlo upečatljive namjene, prerađeni TAM 110 sa mitraljezom i kupolom na sebi – mislim da je u svemu učestvovalo više od 30 ljudi. Bila je to akcija koja nije stihijski organizirana – ističe Džebić za “Avaz”.

Sigurno je da scene iz sela Banjska nikoga u regionu nisu ostavile ravnodušnim, te da iz cijele situacije i BiH treba izvući pouku. Džebić kaže da je segment antiterorizma ključan u sigurnosnom sistemu.

– Potreban je interagencijski rad, nivo interoperabilnosti između snaga u našoj državi, da postoje jasno utvrđeni operativni postupci kojima OSA BiH komunicija sa FUP-om i SIPA-om. Ključno je razvijati te elemente brzog reagiranja i brzog protoka informacija, jer vidjeli smo jučer da je brzina ključan faktor kad je u pitanju antiterorizam. Zbog opasnosti kojom prijete, ali i zbog njihove sposobnosti za destrukciju. Vidjeli smo čitav niz sredstava, pa i onih za protuoklopnu borbu i da se nije djelovalo promptno broj žrtava bi bio značajno veći, oni bi zauzeli vjerovatno i drugi perimetar. Zato je jako važno da lekcije s Kosova budu što prije naučene – naglašava Džebić.

Spremni da reagiraju

Zbog ponašanja EULEX-a i KFOR-a, koji je imao tek nekoliko poruka u smislu da su spremni da su na licu mjesta, da su spremni da reagiraju, u BiH je potrebno precizno definirati i nivo i načine saradnje sa EUFOR-om, koji je značajno malobrojniji od pripadnika slične misije na Kosovu.

– Veoma je značajno da u slučaju potrebe mi imamo na umu da možemo antiterorističke operacije sprovesti do kraja. Najveća bojazan jučer je bila da će, ako se stvar oduži, EULEX i KFOR stvoriti koridor između kosovskih snaga i terorista. EU nije za povećanje kapaciteta EUFOR-a, s obzirom da je kudikamo značajnije da se donatorska sredstva ulože u domaće policijske agencije i Oružane snage BiH. Jučer smo vidjeli i koliki je značaj brzog transporta, što je lekcija i za MUP KS, gdje se poprilično odužio proces nabavke helikoptera – kaže vojni komentator Dean Džebić za “Avaz”.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x