Iz Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ reagirali su na šokantno gostovanje Borisa Malagurskog na O kanalu: SRAM VAS BILO!

O kanal je sinoć obajvio intervju sa kontroverznim, režiserom Borisom Malagurskim, i to pred današnju premijeru njegovog kontroveznog filma Republika Srpska – borba za slobodu, koja će biti održana u Istočnom Sarajevu. Istog dana Malagurski je na svom Twitter profilu šokantno naveo kako je O kanal organizovao premijeru njegovog filma “za odabranu” publiku na Bistriku u Sarajevu.

 

Iz Udruženja Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženja žrtava i svjedoka genocida reagirali su na gostovanje Borisa Malagurskog na O kanalu.

Sram vas bilo! Nikad veće poniženje. Dan nakon parade srama u istočnom Sarajevu u centru Sarajeva O kanal i Oslobođenje ugošćuju režisera filma Borisa Malagurskog i promovišu Republiku Srpsku i njenu borbu za oslobođenje. Koje poniženje za žrtve najvećih zločina poslije Drugog svjetskog rata, koja sramota, koje nepoštivanje ljudskog dostojanstva. Sram vas bilo.

Deoborah Lipštad, profesorica moderne jevrejske historije i sudija Holokausta kaže: ”negatori holokausta – genocida ne mogu ništa dokazati u vezi sa dokazanim činjenicama da se holokaust-genocid desio, kao zločin protiv čovječnosti ali negatori žele da ostvare legitimitet ravnoprvanog sagovornika da tako umanjuju ili relativiziraju zločin holokausta-genocida te da šire lažne priče kako bi oduzeli žrtvama pravo na istinu i pravdu. Upravo je to uradio O kanal i Oslobođenje omogučavajući promociju Borisa Malagurskog – navodi se u saopćenju ova dva udruženja koje potpisuju njihovi predsjednici Munira Subašić i Murat Tahirović.

Podsjetimo , navedeni propagandni film svojim sadržajem pokušava izjednačiti žrtve genocida i zločince, revizijom historijskih, naučnih i sudskih činjenica o genocidu u Bosni i Hercegovini, veličanjem osnivanja entiteta Republika Srpska u agresiji u Bosni i Hercegovini 1992-1995 kao borbe protiv “ropstva” i “borbu za slobodu”. Autor filma tako javno negira genocid, ali i međunbarodno pravo, međunarodnu pravdu, međunarodne sudove i Ujedinjene nacije.

0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x