Izabrao vlastitu smrt kako bi sačuvao svoju čast i ljudske živote!

"Ovdje nece biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako budem prisiljen da naredim razaranje Pule I Istre, mene tada više nece biti.”
Admiral nekadašnje JNA: Vladimir Barović

Vjerovatno vam nije poznata priča o visokom funkcioneru u lancu odgovornosti nekadašnje JNA, Admiralu Vladimiru Baroviću.

Vladimir Barović bio je Admiral JNA koji je 1991. godine izvršio samoubistvo. Prije toga odbio je da izda naređenje floti kojoj je bio neposredni komandant da bombarduje gradove u Dalmaciji kako mu je bilo naređeno od strane vrhovnih struktura JNA.

Admiral Vladimir Barović


Po mišljenju Admirala Barovića, jedan ovakav napad predstavljao je povredu digniteta vojske i ratovanja, napad na civilne ciljeve kosio se sa njegovim etičkim principima i bio je u suprotnosti i direktnoj koliziji Crnogorskoj časti .

Admiral Barović u septembru 1991. godine napisao je:

“Ovdje nece biti razaranja dok sam ja zapovjednik, a ako budem prisiljen da naredim razaranje Pule i Istre, mene tada više nece biti.”


Jedini metak koji je ispaljen u ratu i vremenima agresije koje je JNA vršila na bivše jugoslovenske republike, a u momentu agresije nezavisne i međunarodno priznate države, a na koji Crna Gora može biti ponosna upravo je onaj admirala Barovića, koji nije htio izdati zapovijed floti koja je trebala bombardovati gradove i naselja u Dalmaciji, što mu je bilo naređeno.


Vječna ti slava Admirale!

G. Admir
G. Admir
Articles: 150
0 0 votes
Ocjena članka

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x