Izjava kažnjiva zakonom: Dodik opet negirao genocid u Srebrenici

Podijelite ovaj članak:

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas je na press konferenciji u Banjoj Luci ponovno otvoreno negirao srebrenički genocid.

Komentirao je Dodik odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta kojom je izmijenio Zakon o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari, a kojom je Memorijalnom centru osiguran pristup šest miliona KM.

“Ne postoji visoki predstavnik, sve je to nelegitimno i nelegalno. Tamo se nije desio genocid, to svi znamo, ali se stalno pokušava na jedan nasilan način na tome insistirati. Potomak onih koji su ovdje činili najstrašnije zločine u Drugom svjetskom ratu nama ovdje nešto govori. Mi nećemo tu odluku objaviti u Službenom listu, ta odluka je pokriće za nerad i kriminal koji se tamo događa”, poručio je Dodik.

Ovo nije prvi put da Dodik negira genocid, iako je odredbama Krivičnog zakona nakon odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka, negiranje zločina genocida, ali i drugih zločina za koje postoje presude međunarodnih sudova i Suda BiH, kažnjivo zakonom od tri mjeseca do tri godine zatvora.

Kao i do sada, javnost ponovno očekuje konkretne korake Tužilaštva BiH koje bi konačno trebalo podići optužnicu u slučajevima negiranja genocida u Srebrenici.

Klix

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Izjava kažnjiva zakonom: Dodik opet negirao genocid u Srebrenici Post Views: 1 # dodik# genocid# milorad dodik […]

[…] Izjava kažnjiva zakonom: Dodik opet negirao genocid u Srebrenici […]

[…] Izjava kažnjiva zakonom: Dodik opet negirao genocid u Srebrenici […]

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x