Izvještaj: 600 žrtava višedecenijskog zlostavljanja djece u nadbiskupiji u Marylandu

Podijelite ovaj članak:

Oko 150 sveštenika i drugih članova Katoličke crkve zlostavljalo je više od 600 djece u istočnoj američkoj državi Maryland u periodu od šest decenija, navodi se u izvještaju koji je objavljen u srijedu.

Izvještaj, koji je rezultat detaljnog istraživanja o slučajevima zlostavljanja u Baltimorskoj nadbiskupiji, koji iznosi podatke o zlostavljanju od 1940-ih do 2002. godine, objavljen je u vrijeme kada na vidjelo izlaze rasprostranjene zloupotrebe i zataškavanje u kome su učestvovali lideri Rimokatoličke crkve iz svih krajeva svijeta.

Kancelarija državnog tužioca Marylanda navodi da je identifikovala 156 zlostavljača, među kojima su sveštenici, đakoni, nastavnici i bogoslovi, koji su “učestvovali u užasnom i ponovljenom zlostavljanju”, i ističe da su oni zloupotrijebili povjerenje roditelja i zajednice.

“Sam broj zlostavljača i žrtava, izopačenost njihovog ponašanja i učestalost sa kojom su oni za koje se znalo da su zlostavljači dobijali priliku da napadaju djecu su nevjerovatni”, navodi se u izvještaju glavnog tužioca.

Također se dodaje da je broj žrtava “vjerovatno daleko veći” od prijavljene brojke od 600 djece, i oštro kritikuje odbijanje crkve da prizna navode o seksualnom zlostavljanju djece, i tendencija da se poznati počionici zlostavljanja premještaju na druge lokacije.

“Trajanje i obim zloupotreba koje su počinili katolički sveštenici bili su mogući samo zbog saučesništva onih čiji je zadatak bio da vode crkvu i štite vjernike”, ističe se u studiji.

U odgovoru na izvještaj, baltimorski nadbiskup Wlliam Lori se izvinio, navodeći da studija “sadrži detalje o sramnom vremenu u istoriji te nadbiskupije, vremenu koje neće biti zataškano, ignorisano ni zaboravljeno.”

Hiljade izvještaja o pedofiliji unutar Katoličke crkve pojavile su se širom svijeta proteklih godina.

U februaru, nezavisna komisija u Portugalu otkrila je da je katoličko sveštenstvo te zemlje zlostavljalo skoro 5.000 djece od 1950. godine.

Trenutak suočavanja sa istinom prvo se dogodio u Sjedinjenim Državama 2002. godine, kada je dnevnik Boston Globe objavio seriju članaka poslije duge istrage o zlostavljanju koje su počinile desetine bostonskih sveštenika, a što su zataškali njihovi biskupi.

Istraga velike porote o slučajevima u eparhijama Pennsylvanije 2018. godine iznijela je na vidjelo da je crkva sistematski zataškavala zloupotrebe koje je počinilo više od 300 sveštenika – pedofila. Otkriveno je više od 1.000 djece – žrtava.

Papa Franjo obećao je “veliku bitku” protiv zlostavljanja od strane sveštenika, i održao samit o tom pitanju 2019. godine, uvodeći reforme koje uključuju nove obaveze da se prijave slučajevi zlostavljanja djece kao i zataškavanje tih slučajeva.

Krajem marta, papa je produžio zakon iz 2019. čiji je cilj suzbijanje seksualnog zlostavljanja unutar crkve, tako što se katolički lideri proglašavaju odgovornim za prestupe počinjene pod njihovim nadzorom.

U periodu između 1950. i 2018. godine, američka Katolička crkva primila je kredibilne žalbe na seksualno zlostavljanje djece koje se odnosi na 7.002 pripadnika sveštenstva, prema stranici bishop-accountability.org.

U odvojenom izvještaju koji je objavljen prošle godine navodi se da su žalbe na seksualno zlostavljanje od strana pastora i osoblja najveće protestantske denominacije u SAD, godinama bile ignorisane ili zataškane od strane najviših sveštenika.

VOA News

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x