Jan Doršner – vrhunski sportista i heroj odbrane Sarajeva

Podijelite ovaj članak:

JAN DORŠNER – SPORTISTA, REPREZENTATIVAC, HEROJ SARAJEVA

Nakon Janovog odlaska zauvijek u decembru 1992. ostala je prazna njegova studentska soba.
Prazna ali puna duše i uspomena, ostao je njegov indeks sa upisanih 16 položenih ispita na III godini Mašinskog fakulteta u Sarajevu, njegova mladalačka započeta, ali nedovršena pisma, pregršt pročitanih i nepročitanih knjiga koje je posuđivao drugarima i kasnije su nam ih godinama vraćali, ostala je Rubikova kockica, pedesetak pobjedničkih diploma, pehara i diploma s alpskih trka, u suterenskom servisu ostalo je desetak Elanovih trenažnih i takmičarskih SL, GS i DH skija, štapovi, pancerice, futrole …”

Jan Doršner imao je samo 23 godine kada je položio život u odbrani rodnog grada i naše Bosne i Hercegovine, poginuo je u Azićima zlokobnog 2. decembra 1992. godine.
Jan Doršner bio je jedan uzoran sarajevski mladić, izuzetan sportista, koji je za svoga mladog života osvojio blizu 50 medalja i pehara. Bio je svestrani mladić pun energije, istovremeno član reprezentacije RBiH u alpskom skijanju, ronilac, jedriličar i teniser.

Kako su prenijeli njegovi roditelji, otac Zoran i majka Dragica, tog ranog decembarskog jutra popio je posljednju kafu s majkom u sarajevskom naselju na Koševskom Brdu i mahnuo joj rukom bez okretanja – u znak pozdrava.

U borbi za odbranu Sarajeva krvario je Otes, povlačili su se i borci i civili, a mnogo probranih sarajevskih mladića koji su preko noći od studenata i sportista postali borci su decembra 1992. za odbranu domovine položili svoje živote. Jan je početkom decembra otišao na nemoguć zadatak – sa svojim diverzantsko izviđačkim vodom, nedovoljno i neadekvatno naoružanim, otišao je u gotovo nezamislivu misiju, da pokušaju zaustaviti 19 teških tenkova u Azićima u blizini sarajevskog naselja Stup.

Jan Doršner bio je poznati i omiljeni sarajevski mladić. Na gotovo svim gradskim radiostanicama emitovana je emisija pod nazivom “Poginuo je vojnik Jan” u noći nakon njegove pogibije.

Neka mu je laka zemlja bosanska.

🇧🇦

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x