Japanci osmislili novu vrstu umjetnosti, zove se Inemuri i znači spavanje na poslu

Podijelite ovaj članak:

U većini zemalja spavanje na poslu nije samo sramotno, već bi moglo koštati posla.

Ali u Japanu je spavanje u kancelariji uobičajeno i društveno prihvaćeno. U stvari, to se često smatra znakom marljivosti, na primjer—„osoba je toliko posvećena svom poslu da je radila do iznemoglosti“. I to nije neistina.

Japan je jedna od nacija na svijetu koje najmanje vremena provodi spavajući. Jedno istraživanje sugerira da prosječan Japanac spava samo 6 sati i 35 minuta svake noći.

Stoga ih većina zaspi tokom putovanja ili na poslu, u parkovima, kafićima, knjižarama, tržnim centrima i na bilo kojem drugom javnom mjestu. Ova pojava je toliko rasprostranjena i toliko normalna da Japanci za njega imaju riječ – inemuri, što znači “prisutan dok spavaš”.

Međutim postoje pravila za inemuri.

„Zavisi ko ste“, kaže Steger. “Ako ste novi u kompaniji, morate pokazati koliko ste aktivno uključeni i ne možete spavati. Ali ako imate 40 ili 50 godina, možete spavati. Što ste više na društvenoj ljestvici, više možete spavati”, stoji u objašnjenju.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?

Reading your article has greatly helped me, and I agree with you. But I still have some questions. Can you help me? I will pay attention to your answer. thank you.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x