Jasko Gazdić – monstrum koji je u Foči silovao i jednu djevojčicu od 12 godina

Podijelite ovaj članak:

Jasko Gazdić, sin Halima i Stojane Gazdić je kao pripadnik Vojske Republike Srpske, od aprila 1992. do marta 1993. godine, činio najgnusnija nedjela na području Foče, koja je Sud BiH okarakterisao kao Zločin protiv čovječnosti te ga osudio na kaznu zatvora u trajanju od 17 godina.

Između ostalog, Jasko je početkom augusta 1992. godine, došao u sportsku dvoranu „Partizan“ u kojoj su od ranije bili zatočeni civili bošnjačke nacionalnosti – žene, djeca i nekoliko staraca te prišao dvanaestogodišnjoj djevojčici rekavši joj da treba poći s njim kako bi mu očistila stan. Djevojčica je to i učinila no po dolasku u stan Gazdić joj naređuje da ide u kupatilo da se okupa. Po izlasku iz kupatila, djevojčica ga moli da je ne dira „jer ima samo 12 godina“, a on joj naređuje da uđe u jednu sobu. Shvativši šta će se dogoditi, djevojčica kreće prema prozoru u namjeri da skoči i oduzme sebi život, no Jasko je zaustavlja i baca na jedan kauč: „Kad je on poš’o prema meni i počeo da radi te stvari, ja sam se izgubila, nisam znala šta me je snašlo, nisam više bila pri sebi, da li je to bio strah, da li,.. Ne znam. Tad sam bila baš ono u strahu velikom. Odvojena od majke i sve. Ja nisam znala ni šta to znači u tom vremenu. Ja sam se valjda u međuvremnu izgubila, nisam znala ni šta je, ni kako je i do nekol’ko sam došla sebi.” Dalje je navela da je Gazdić ležao pored nje na ležaju, te da ju je sve boljelo, a najviše donji dio tijela.

Gazdić je proglašen krivim da je od aprila 1992. do kraja marta 1993. – za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga Republike Srpske (RS) usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva općine Foča – silovao tri osobe.  Prema presudi, Gazdić je silovao tri ženske osobe koje su bile zatvorene u sportskoj dvorani “Partizan”.  Apelaciono vijeće je odbilo kao neosnovane žalbe Tužilaštva i Odbrane, te samog Gazdića koje su se odnosile na prvostepenu presudu.  Odbrana i Gazdić su tražili poništenje prvostepene presude, te da se suđenje obnovi, a Tužilaštvo da bude proglašen krivim i za djela kojih je presudom oslobođen.  Gazdić je oslobođen tačaka optužnice kojim je bio optužen za silovanje svjedokinja A i B i držanje jedne ženske osobe u seksualnom ropstvu. On se nalazi u pritvoru od polovine aprila 2011. godine.

(Senzor.ba)

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

TAKVE MONSTRUME TREBA VESATI ZA JAJA A NE DA IH STAVLJATE U ZATVOR, CRKOTINE LJUDSKE!!!!!!!!!

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x