Je li UDBA, samo Bošnjacima sudba ili bi trebala biti i drugima?

Podijelite ovaj članak:

…”Bošnjaci su sklopili vječni pakt sa svemirom o inatu i prkosu, ali mi opet nije jasno, kako su u stanju ubiti rođenog brata za pomaknut kamen na međi njive koju im je otac ostavio ili ne govoriti sa najbližom rodbinom godinama zbog nekoliko ružnih reči, a sa nama se i nakon svega mogu udružiti i lepo razgovarati kao da ništa nije bilo. Ne bi nikako, g. Gavriloviću bilo dobro, da taj njihov inat proradi u odnosu na nas i da se počnu prema nama odnositi kao prema svojima”…
Ovo je odlomak iz moje knjige “Bogatstvo beskucnika”, gdje jedan pripadnik UDBE piše svom nadređenom, vjerovatno u Beograd, i slikovito opisuje karakter Bošnjaka.

Često smo svjedoci situacija, da se jedni prema drugima ponašamo ovako, kako bi udovoljili neprijatelju, a najsvježiji je primjer obračun Avde Avdića sa Dinom Konakovićem.

Primjetili su neki da se nisam priključio hajci na Dinu s pričom o navodnim vezama s ljudima izvan zakona, pa pitaju šta je razlog. Razlog je u tome, što nisam takav karakter da šutiram nekog ko je na podu. Konaković je sam sebe nokautirao servilnim odnosom prema osovini zla Dodiku&Čoviću, besmislenim ustupacima kako bi što prije s njim formirali vlast i kako bi se kutarisao Osmice, Sebije, Selme Cikotića i drugih, koji su njegovi politički oponenti, ali nisu neprijatelj i ujedno opnenti kakvi su ti iz zloglasne grupe UZP.

Vrlo oštro sam kritikovao njegove postupke, smatarm potpuno promašenom tu politiku popuštanja, pogotovo HDZ-u, i želje da se “oni osjećaju komotno”, pa da mogu serbez promovirati knjige ratnih zločinaca u Mostaru, zbog nekog imaginarnog “evropskog puta”, kojeg UZP uvjek može prekinuti i koji može trajati do u vječnost. Očito je da Čović pod to “komotno” smatra i vraćanje Herceg Bosne, presuđene za UZP, a Dino nešto drugo! Njegov argument da će doći milijarda novca ako se to potpiše isto ne treba da raduje narod u BiH, jer će to korumpirani političari pokrasti prije nego dođe. Čak sam mu poslao i privatno nekoliko poruka na viber i pokušavao mu otvoriti oči po ovim pitanjima.

Po mom mišljenju, Konaković je mnogo više pogriješio što je žrtvovao Novalića i gore spomenute ljude, kako mu ne bi ugrožavali poziciju vlasti, te to podilaženje, koje on zove kompromisom, nego neki susret s ljudima izvan zakona, na koji je možda naivno nasjeo, a koji po državu i narod nije imao štetne posljedice, kao sad ovo.

Zašto su za ove istrage Milord Dodik i Dragan Čović nedodirljivi?

I sad gledam, kako Avdo Avdić, na laganoj vatrici peče Dinu Konakovića, uz pomoć nekog “Gavrilovića”, iz priče sa početka, koji Avdi sve donosi kako bi ga satjerao u ćošak da bude još sterilniji i dadne sve što “Gavrilović” traži i njegovi šefovi Čović&Dodik, a Bošnjaci u delirijumu navijaju i slave Avdu!

Ja se tog Avde sjećam još iz zloglasnih “60 minuta” u vrijeme “Alijanse za potjere” i njegovih uloga oko montiranja Bošnjacima, kampa Pogorelica, Alžirske grupe, kad su “Dani” i “Slobina Bosna” bili prikačeni na “Gavrilovića” pa udarali po Aliji i Armiji da zarade koricu kruha.
Sad taj Avdo koristi resurse koje mu je naivni Osmica dao u obavještajnoj zajednici, a koje je Avdo vješto sebi sačuvao i kad je Osmica završio iza brave, da se obračunava s Konakovićem i drugim, isključivo, Bošnjacima!
Nije mu predmet “istrage” to što Bošnjak mora platiti “smještaj” u logoru i kako je došlo do toga.

Pa što njemu njegov “Gavrilović” ne donese dokaze kako su nestali spisi sa suda da Dragan Čović ne završi u zatvoru ili kako je njegov punac, penzioner postao milioner, a svastike i ostala rodbina takođe. Čudno je da mu “Gavrilović” ne servira nikakvih istina o vezama Čović&Dodik, s najokorjelijom bandom na dunjaluku i enormnom bogastvu. Kako mu “Gavrilović” nije donio spise, o “kreditu” Milorada Dodika, s kojim je kupio vilu na Dedinju i 65 firmi u vlasništvu njega i porodice?

Avdo Avdić, je od svog “Gavrilovića” prvi saznao da meni SIPA i tužilaštvo montira optužnicu zbog kritičkih osvrta na presudu generalu Mahmuljinu i uopšte na taj proces koji je imao za cilj izjednačiti žrtvu i agresora. Prvi je počeo svojim pisanjem i vršiti pritisak na njih da me uhapse. Mene su privodili i ne znam šta će se dalje dešavati, ali ja se ne kajem ni za jednu izgovorenu riječ!

No, bez obzira na moju ličnu ljutnju prema njemu zbog ovoga, ja ću poštovati njegovu “istragu”, kad mu njegov “Gavrilović” servira priče zbog kojih će iza brave završiti članovi UZP-a, a neka servira javnosti i priče poput ove o neprimjerenim kontaktima Konakovića, ako su informacije tačne.

Do tad je on sitni sluga tog “Gavrilovića”, koji i njega s nečim ucjenjuje i samo je pitanje dana, kad će se okrenuti protiv svojih sadašnjih poslodavaca, opet Bošnjaka naravno! Živi bili pa vidjeli!

P.S. Ne želim da neko ovo shvati kao da branim Konakovića. Nisam od onih koji misle “nek i krade samo nek je naš”, ja bih naše sudio vrlo strogo, jer su za mene najgori ljudi, oni koji iznevjere povjerenje svojih!

Napisao, Muhamed Mahmutović, pisac, 17.02.2024.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x