Logoraš mora platiti RS-u 3,5 hiljade KM za “smještaj” u logoru

Podijelite ovaj članak:

Da je Bosna i Hercegovina zemlja apsurda pokazuje i ovaj slučaj. Općinski sud u Tuzli, po nalogu Općinskog suda u Banja Luci donio je konačno rješenje da logoraš za provedenih 14 mjeseci u logoru Batkovići mora platiti 3.520 KM za vrijeme provedeno u logoru.

Logoraš mora platiti Republici Srpskoj novčani iznos a ako ne plati ide pljenidba imovine. 

Kroz logor Batkovići kod Bijeljine, od njegovog formiranja 1. aprila 1992. godine pa do zatvaranja u januaru 1996. godine, prošlo je oko 40-ak hiljada Bošnjaka, Hrvata, Roma.

Oko 80-ak je ubijeno u logoru ili prilikom kopanja rovova na prvim borbenim linijama.

Logoraši su ogorčeni na rad pravosudnih institucija a ovaj sad slučaj je presedan kakvog u svijetu sigurno nema.

“Logoraš mora platiti 3.520 KM”

“Sad moram platiti 3.520 KM za vrijeme provedeno u logoru. To je matematički ako uzmemo 420 preteška dana, po danu to iznosi 8,40KM. Spavali smo u neuvjetnim prostorima, na slami, bez grijanja, bez prozora sa dvije kriške kruha dnevno i sa svakodnenim premlaćivanjima.

Mogu reći da je 8,40 KM puno za jedan proveden dan u zločinačkim rukama. To ova sutkinja u Tuzli koja je donijela ovo rješenje sigurno ne zna. Jer da zna, da sam u to vrijeme sa svojih 21. godinom imao svega 42 kilograma, možda i ne bi donijela ovakvu presudu.” – rekao je logoraš koji mora platiti 3.520 KM.

Objavili i cjenovnik

Znači to ovako izgleda:
– Prenočište 2 KM
– Dvije kriške hljeba 0,30 KM
– Voda čaša dnevno 0,10 KM
– To kad se sabere je ukupno 2,40 KM

Logoraš na ovo sve odgovara ironično. Što se tiče degeneka mislim sutkinje Sinanović da je preskup 6KM po jednom danu jer mene u to vrijeme sa 42 kg, iznemoglog, golog, bogos, izgladnjenog, mislim da me se moglo premlatiti za najviše 1,5 KM.

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x