Jedan Krajišnik je imao četiri žene i 54 djece!

Podijelite ovaj članak:

Krajina je oduvijek bila i ostala granica. Suženi prostor na sjeverozapadu Bosne ostao je biti velikom zagonetkom, koju do dana današnjega niko nije uspio odgonetnuti. Krajina je i ljuta, i prkosna, što bi se reklo: zadrta, i nepokorena, i krvava.
Svakakvim su je imenima nazivali. A Krajinu je, bez ikoje borbe, najviše proslavio legendarni harmonikaš Bajro Redžić, kojega mnogi smatraju većim od najvećih u
Bosni i Hercegovini. Tu bi se svadba katkada pretvorila u dženazu, kako je to Bajro i opjevao u jednoj prelijepoj sevdalinci.
Ostatak Zemaljske Kugle kao da nema bitnijega uticaja na ovaj prostor razmješten u slivu rijeka Une i Sane, gdje je rat oduvijek značio život!
Život prema izreci velikog krajiškog ratnika Alije Bojičića, kojeg u narodnoj pjesmi pitaju: “Bojičiću, bojiš li se koga”, a on odgovara: “Boga malo, cara nimalo, a vezira k’o dorata moga!”
Tu su oduvijek važile posebne norme ponašanja i morala. Tvrdokornost se ovdje slavila kao vrlina. Zaista, u cijeloj Evropi, zasigurno, nema takvoga kraja da se može pohvaliti junacima koji su čast da se za njih zna sve do Carigrada isključivo stekli na maču i ratničkim vještinama. Neke od njih, poput Hasanage Beširevića Pećkog, morali su moćni turski vladari namamiti u taj carski Istanbul, pa mu tek tamo dohakati otrovom, jer se na njegovom terenu nisu mogli s njime nositi…(Odlomak iz romana, Pokošeni cvjetovi Krajine, Muhamed Mahmutović)

Donosimo vam fascinantnu video priču iz Krajine, o čovjeku koji je imao četiri žene, a one mu izrodile 54 djece. Pogledajte video:

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x