Jedino etno selo sa džamijom i sahat kulom u BiH

Podijelite ovaj članak:

Na 30 dunuma zemlje, niklo je etno Begovo selo u koje porodica Nikšić ulaže već osam godina.

Čist zrak, prekrasni pejzaži i neograničen broj mogućnosti za relaksaciju čine ovo prekrasno selo idealnim mjestom za porodična druženja i omiljenom destinacijom ljubitelja prirode.

Flora i fauna ovog područja je živopisna i različita. Crnogorična šuma krije nepresušno bogatstvo životinjskog svijeta, koje čine mnoge vrste ptica pjevačica, nekoliko vrsta ptica grabljivica, te divlje životinje poput vuka, medvjeda, lisice, zeca, divlje svinje, lasice, jelena, divlje mačke itd.

Bilo da žele uživati u ukusnoj tradicionalnoj bosanskoj kuhinji, posjetiti obližnju Bijambarsku pećinu, ili provesti noć u jednom od četiri originalno uređena bosanska apartmana, posjetiteljima će boravak u Etno Begovom selu, zasigurno, biti iskustvo za pamćenje.

Bosanska kasaba

Kada je otvoren restoran sa svega 40 mjesta, nisu imali viziju da bi tu jednog dana moglo da nikne cijelo naselje. Dvije do tri kuće postale su tijesne za goste koji bi ostajali na konaku, pa je odlučeno da se prošire kapaciteti.

Trenutno selo može da primi puno više gostiju. Izgrađena je i čaršija koju čine tradicionalne kuće, uvezane kaldromom, a građene kao one od prije stotinu godina. Stare ploče sa nazivima ulica i poštanskim brojevima iz Sarajeva završile su upravo na ovim kućama.

Vlasnici etno Begovog sela rade na tome da ono postane tipično bosansko selo. Ovo je jedino etno selo sa džamijom i sahat kulom u BiH. Najautentičniji objekat sela zasigurno je mala seoska džamija od skoro 12 kvadrata sa drvenim minaretom do koje vode kamene stepenice.

Ljubav prema sakupljanju starina je pokrenula Mirsada Nikšića na gradnju ovog autentičnog kompleksa. Vlasnik sela je, nakon što su u Sarajevu zamijenjene stare pločice sa nazivima adresa i poštanskim brojevima, prikupio i razvrstao ih duž uličica u etno selu.

Osim muzeja sa velikim brojem antikviteta, smješten je restoran u kome svaki kutak odiše duhom prošlih vremena. Unutrašnji zidovi restorana ukrašeni su naslovnicama i isječcima iz dnevne štampe i časopisa koji su postojali u BiH prije nekoliko decenija. Neobično je to da se na visokim gredama restorana nalaze igračke za djecu koje je teško pronaći bilo gdje drugo.

Broj turista se povećava, pa se javlja potreba za novim sadržajima. Prilikom gradnje narušava se ekosistem, te se sve radi u simbiozi sa prirodom. Izgrađena je i sportska sala, koja je namijenjena za meditaciju, jogu, ali i borilačke vještine.

Za dobru ishranu i lagan san, ne morate brinuti. To će vam obezbijediti svjež planinski vazduh, hrana spremljena po tradicionalnoj bosanskoj recepturi i mir Nišićke visoravni, u kome nema čak ni internet konekcije.

Turisti dolaze iz svih dijelova bivše Jugoslavije, te Arapi i Skandinavci.

Posjetitelji koji žele, bar nakratko, proživjeti autentičan način života seljana, mogu volonterski učestvovati u raznim aktivnostima, poput: branja ljekovitog bilja i gljiva, čuvanja ovaca, košenja trave, posjete farmama i učestvovanja u njihovom radu, ribolova, pletenja ili pripremanju zimnice.

Projekat je sufinansiran od Vlade Federacije BiH.

Hayat

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x