Jeste li čuli za Ksar Draa, misterioznu tvrđavu usred pustinje?

Podijelite ovaj članak:

Spektakularna drevna građevina nalik dvorcu koja stoji usred mora dina duboko u unutrašnjosti Alžira zove se Ksar Draa. Zagonetna je zbog nedostatka informacija niko ne zna ko ju je izgradio, ni zašto, ni kada.

Ksar Draa leži u blizini grada Timimuna u provinciji Adrar. Ima kružni dvostruki zid, nekoliko prostorija, bez prozora, bez stepenica, a ispod je dvorište. Također se uzdiže iznad valovitih pješčanih dina.

Vodeće pretpostavke o njegovoj funkciji su različite: karavan-saraj (vrsta gostionice za karavane koje putuju kroz pustinju), utvrđeni dvorac, zatvor, žitnica ili trgovačko mjesto. Većina izvora sugeriše da bi mogao biti jevrejskog porijekla zbog prisutnosti usamljenog jevrejskog simbola na jednom zidu. I to je uglavnom to.

Lokalno stanovništvo također ne zna kako je ova građevina nastala. Američki tim navodno je posjetio 1980-ih kako bi riješio ovu zagonetku, ali njihova izvješća, ako ih ima, nisu dostupna. Još jedna slijepa ulica. Što je to u ovom dvorcu – tvrđava koja nam i dalje izmiče?

Prije svega, što znači riječ “Ksar”? Ksar (množina: ksur) je regionalni izraz za “utvrđeno selo”. Druge konotacije riječi sugerišu “palaču” ili “dvorac”.

Ksar Draa se nalazi u središnjem Alžiru, tačnije, u široj pustinji Tuat. Ova regija imala je mrežu važnih oaza za putnike koji su se upuštali dalje u surovu Saharu.

Prema arapskim i evropskim srednjovjekovnim izvorima, Jevreji su živjeli u Tuatu od 1. vijeka nove ere. Isprva su bježali od progona rimskog cara Trajana. Većina je došla iz Cirenaike, oko današnje istočne Libije.

Unatoč svojim traumatičnim počecima, Jevreji iz Tuata postali su prilično uticajni i bili su pod zaštitom nekoliko vladara i uživali su vrlo siguran društveni položaj”, prema đenovskom trgovcu Antoniju Malfanteu, koji je izvijestio o transsaharskoj trgovini 1440-ih godina.

Zapisi pokazuju da je ekonomski uspjeh ovu jevrejsku zajednicu učinio gotovo minijaturnim kraljevstvom u regiji. Specijalizirali su se za saharsko zlato i nakit. Glavni grad Tamentit izrastao je u veliko trgovačko i kulturno središte. Moglo se pronaći na stotine zlatara, kovača, učenih ljudi, vjerskih škola i sinagoga. Činilo se da su se Jevreji neko vrijeme slagali s Muslimanima u tom području, unatoč povremenim incidentima neprijateljstva.

Međutim, između njih su 1492. godine izbili sukobi koji su prouzrokovali krvoproliće i uništenje grada. Oni koji su preživjeli razbježali su se i pobjegli spašavajući svoje živote.

Uz ovu istorijsku pozadinu, možemo početi vidjeti kako se razvija slika regije. Arhitektura Ksar Dras ima odbrambene elemente. Dvostruki zid ukazuje na dodatnu sigurnost i može otežati vanjskim silama ulazak u prostorije. Njegov kružni dizajn omogućuje nadzor dina iz svih uglova. Zgrada se nalazi na vrhu dine na visini koja olakšava uočavanje neprijatelja izdaleka.

Čini se da je kompleks imao na umu sigurnost. Stoga su je protjerani Jevreji iz Cirenaike mogli sagraditi radi sigurnosti, a mogla je i smjestiti Jevreje koji su bježali od sukoba u Tamentitu 1492. godine.

Da je to stanica za karavane koje putuju dalje u Saharu, putnici bi imali sobe za boravak i mjesto za obnavljanje zaliha prije svog dugog putovanja. Ili je to možda bila zajedno tvrđava i trgovačko mjesto. Zgrada bi mogla pružiti zaštitu i smještaj putnicima. Zaista je iznenađujuće da ne postoji pouzdano objašnjenje za postojanje Ksar Draa u Alžiru.

/Geografija-interesenatno/

Ingen fotobeskrivning tillgänglig.
Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Zaboravljena TVRDJAVA u pustinji, sta je bilo, kako je bilo?
Naisla neka vojska ili banda i unistila sve, pa i ljude. Ostao kamen da svjedoci o nekad postojanju.i nista vise.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x