Još jedna zemlja uz Južnu Afriku u tužbi protiv Izraela za genocid

Podijelite ovaj članak:

Čileanski predsjednik Gabriel Borić saopštio je u subotu kako će se njegova zemlja pridružiti tužbi koju je Južna Afrika podnijela protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu (ICC) u okviru Konvencije UN-a o genocidu, javlja novinska agencija EFE.

Borić je rekao da je “potrebna čvrsta reakcija međunarodne zajednice” kako bi se zaustavilo Izrael “pri pokolju u Palestini”.

“Zato sam odlučio da će Čile postati stranka i podržati slučaj koji je Južna Afrika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu”, izjavio je.

Čile je još ranije poslao humanitarnu pomoć Palestini, opozvao svog veleposlanika u Izraelu i zajedno s Meksikom poslao dopis Međunarodnom kaznenom sudu oko situacije u Palestini.

“Nikada nećemo prestati biti ogorčeni izraelskim neselektivnim i krajnje nesrazmjernim postupcima protiv nevinih civila, posebno palestinskih žena i djece”, rekao je predsjednik te južnoameričke zemlje.

“Više od 35.000 ljudi već je ubijeno, humanitarna situacija u zemlji je katastrofalna, a infrastruktura u Gazi je uništena”, dodao je Borić koji je porijklom Hrvat iako njegova matična Hrvatska podržava Izrael.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Jedna po jedna, pa cijeli svijet.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x