Jučer je bio dan vozača – zašto ih u Bosni i Hercegovini ima sve manje ?

Podijelite ovaj članak:

Većina kompanija u oblasti transporta u našoj zemlji posljednjih je nekoliko godina suočena sa nedostatkom kvalifikovane radne snage koja odlazi u zapadnoevropske zemlje, gdje rade u mnogo boljim uslovima i za veći novac. Ovaj problem izražen je i u Tuzli gdje su vozači, svečanim defileom kroz grad, obilježili Medjunarodni dan vozača i automehaničara.

Prosječna plata vozača u Tuzlanskom kantonu je oko 800 KM. Ovako niske plate, uz često loše uslove rada i rad bez slobodnih dana, sve više tjera vozače i automehaničare na odlazak u evropske zemlje gdje trenutno vlada velika potreba za radnicima ovih profesija.

“Pa svake godine otprilike od 20 do 30 posto odlazi. Imaju momci, dolaze, nove radne snage dolaze sve, ali dođu, nauče se i onda se vraćamo ponovo na tu bolnu tačku, na finansije. Idu, svako ide za svojom egzistencijom, gdje mu je bolje i ljepše”, rekao je Srđan Miljanović, predsjednik Udruženja vozača i automehaničara Tuzle.

Muhidin Jašarević, Udruženje vozača i automehaničara Tuzle je kazao da vozači odlaze iz drugih razloga.

Odlaze iz razloga lošeg statusa vozača, loših plata, loših uslova rada, rada nedjeljom i subotom, praznikom, danju i noću, i u jako lošim uslovima i sa jako lošim voznim parkom”, smatra on.

Slična situacija sa platama i radnim uslovima je i kod automehaničara. Neatraktivnost ovog poziva je sve izraženija pa će se tek u narednim godinama osjetiti nedostatak ovog kadra.

Većina mojih kolega odlaze vani, bolja para i zbog toga se ide vani. A, ovdje se nešto mora poduzeti po tom pitanju jer inače ćemo ostati bez majstora”, mišljenja je Armin Mujkanović, automehaničar, Tuzla.

Jedan dio autoprevozničkih firmi je već značajno povećao plate svojim radnicima u namjeri da ih zadrže. Otvorenost evropskog tržišta radne snage primoraće, prije ili kasnije, sve vlasnike autoprevozničkih firmi da krenu ovim putem.

(src:akta.ba)

Subscribe
Notify of

4 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Your article helped me a lot, thanks for the information. I also like your blog theme, can you tell me how you did it?

I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don't know much about a certain place. Can you help me?

I don't think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article. https://accounts.binance.com/ka-GE/register?ref=RQUR4BEO

Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me? https://www.binance.info/cs/join?ref=UM6SMJM3

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x