Kad god nam od čovjeka treba pomoć slijedi – Judin poljubac!

Podijelite ovaj članak:

“Momak sa lijeve strane gajio je ovog bika od njegovog rođenja. Godinama je brinuo o njemu, a zatim ga prodao matadorskoj areni.

Bik je tog dana imao svoju prvu koridu. Matadori su ga u početku plašili da bi “zabavili” publiku, a onda su počeli da ga bodu mačevima. Bježao je po areni, međutim, preplašen i iscrpljen, pun povreda, ugledao je u publici poznato lice, svog vlasnika, čovjeka koji ga odgajio. Potrčao je ka njemu prestravljen i pun nade u zaštitu i počeo da ga ljubi. Muškarac je uzvratio poljubac, i otišao korak unazad. To je sve što je čovjek učinio.

Matadori su prišli i sa leđa ubili ovo divno stvorenje, koje je i dalje gledalo sa nadom u čovjeka koji ga je izdao.

Fotografija je nazvana “Judin poljubac”.

Uvijek te izda onaj kome najviše vjeruješ, onaj najbliži.”

Bolje da te svijet zna kao griješnika nego da te Bog zna kao licemjera.” – danska izreka

/Preneseno s fjesbuka, Jasna Kukić/

Korida je tradicionalna španska borba s bikovima koja ima dugu i kompleksnu historiju. Ova praksa ima duboke korijene u španskoj kulturi i može se pratiti još od antičkih vremena. Evo nekoliko ključnih tačaka o historiji koride:

Porijeklo: Iako tačan početak koride nije potpuno poznat, smatra se da su koridačke borbe potekle još iz rimskog doba. Rimski osvajači su uveli običaj borbe s divljim bikovima kao deo zabavnih događaja u svojim kolonijama na Pirinejskom poluostrvu.

Razvoj u srednjem vijeku: Tokom srednjeg vijeka, borbe u koridi su evoluirale i postale su svečanosti koje su se održavale u okviru religijskih festivala i proslava. Te borbe često su bile povezane s vjerskim obredima i praznicima.

Modernizacija u 18. i 19. vijeku: U 18. i 19. vijeku, koride su postale sve popularnije i postale su organizovanije i profesionalnije. Ovo je period kada su se razvile različite stilove koride, uključujući tradicionalnu špansku stilizovanu borbu, kao i modernije verzije poput portugalske koride.

Kontroverze: Korida je kontroverzna praksa i podložna kritikama zbog surovosti prema životinjama. Kritičari tvrde da je to okrutna i nehuman način tretiranja bikova, dok zagovornici ističu kulturnu važnost i tradiciju koride.

Regulacija: U nekim dijelovima svijeta, kao što su Španija i Meksiko, korida je regulisana zakonima koji pokušavaju da zaštite dobrobit životinja i osiguraju sigurnost učesnika i gledalaca. Na primjer, u nekim regijama bikovi ne smiju biti ubijeni na kraju borbe, dok su u drugim regijama ubijanje bikova i dalje tradicionalni dio koride.

U suštini, korida je kompleksna praksa koja ima duboke korijene u španskoj kulturi i koja je predmet kontroverzi i debata širom svijeta.

Isti ovi koji ovako iz zabave muče i ubijaju životinje, dići će glas protiv klanja kurbana u islamskim sredinama, iako se tu žrtvovana životinja zakolje na način da umre sa štomanje patnje i bez mučenja!

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x