Kad učiteljica ostavi snažan pečat u životima učenika – za 90. rođendan Zorini đaci snimili su dokumentarni film o njoj

Podijelite ovaj članak:

Kako vam se zvala učiteljica? Ovo je jedno od sigurnosnih pitanja koje vam može postaviti vaš telefon u slučaju da morate da vratite svoj nalog. Zato što najveći dio nas ime prvog učitelja i učiteljice do kraja života urezan u glavi. Obično ih se sjetimo kada se jednom u deceniju okupljaju generacije, a jedna učiteljica, Zora Tomašev ostavila je toliki uticaj na svoje učenike da su joj povodom njenog devedesetog rođendana izradili i posvetili dokumentarni film.

Punih 36 godina učiteljica Zora okupljala je i više od 40 mališana u učionicama i prenosila im lekcije iz knjiga, ali i one koje su trebale da ih pripreme za život. Uspomenu na njih, Zora čuva kako na starim fotografijama, tako i u svojim sjećanjima koje rado prepričava.

“Jako sam puno radila, ali sam jako i izuzetno voljela svoj poziv. Jako, jako. I meni to nije bilo teško. Mislim da svaki čovjek treba da odabere poziv koji voli. Nije ništa lako raditi u životu. Svaki poziv je, svaki posao je donekle težak i zahtjevan. Ali ako se iz ljubavi radi, onda se to ne osjeća. Tako ja nisam osjetila, ja sam uživala dok sam radila, kaže ona.

Da je to zaista i bilo tako potvrđuje Aleksandra Saška Erdeg, članica posljednje generacije koju je učiteljica Zora vodila od prvog do četvrtog razreda. Saška je ostala u kontaktu sa svojom učiteljicom. Godinama. A kako se bližio 90. rođendan učiteljice, došla je na ideju da joj prirede iznenađenje.

“Pošto ja radim radionice sa vizuelnom umjetnicom Draganom Selaković Druu, koja je radila čitav ovaj film, i montirala i snimala, tog ljeta, prošlog ljeta, ja sam se dosjetila da bi to možda mogao da bude film jer ona snima filmove sa zanimljivim ljudima koji nisu popularni. I tako je došla ta ideja. Pa je ona predložila, hajde da uključimo i učenike, jer šta sad učiteljica da gleda samu sebe, baš i nije tako veliko iznenađenje, to je više nama bilo, tako da smo onda zajedno sklopili tu ideju i krenuli u akciju”, kaže inicijatorka Aleksandra.

A, akcija je podrazumjevala da Saška pronađe adekvatne sagovornike za svoju nesvakidašnju priču, u čemu joj je jako pomogla kćerka njene učiteljice. Tako da se u filmu nalazi čitav niz nekadašnjih učenika, a danas odraslih ljudi kojima je učiteljica Zora svojom vizijom pedagoga zauvijek ostala u sjećanju.

“Nama je, mojoj generaciji je učiteljica Zora bila samo jednu godinu učiteljica. Ali dovoljno da ostavi traga, onako, do dan danas. Tako da, iznenađenje prije svega, što je još uvijek među nama, moram to da kažem, znaš ono – devedeset godina, nije mala stvar i danas kada neko doživi te lijepe godine, to je stvarno za svaku pohvalu i da je još uvek tako nasmijana, energična, da je još uvijek tako stamena – to je stvarno fenomen, kaže jedan od sagovornika u filmu, Leonid Pilipović.

Redali su se sagovornici, sklapali su se kadrovi, bližio se rođendan. Iznenađenje je priređeno u školi u kojoj je provela najveći dio svoje karijere – Jovan Jovanović Zmaj u Subotici, gde je bila učiteljica punih 20 godina, nakon decenije provedene u školi u Tavankutu. Nekadašnji učenici iznenadili su učiteljicu filmom o njenom životu i radu, ali i ona njih, tako što ih se većine ne samo sjećala, nego se sjećala i gdje su sjedili u klupama.

“Stajala je ispred sada već odraslih ljudi, bivših učenika, i posmatrala sam je sa strane, kao da je u učionici, kao da drži čas. Tako je stajala i tako im se obraćala”, kaže direktorka škole Klauidija Gubić Šelken.

“Jedan divan osjećaj. Eto. Bilo mi je jako milo i jako mi je bilo lijepo. I radost je bila velika. Velika je radost u meni bila, toliko sam se radovala da… Jako veliko iznenađenje i velika radost”, dodaje učiteljica Zora.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kad učiteljica ostavi snažan pečat u životima učenika – za 90. rođendan Zorini đaci snimili… Post Views: 274 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x