Kakav je stvarni rezultat glasanja u New Yorku i šta nam je donijelo

Podijelite ovaj članak:

Jedan od imperativa Kur'ana Časnog je doašo s ajetom “Vela tensulluh fazle bejnekum”, gdje nam Gospodar naređuje da “pamtimo dobro koje su učinili”, naravno misli se na ljude, koje mi tako lahko napadnemo, bez uzimanja u obzir onog što su nekad dobro učinili.

Jedan sam od onih koji je često kritikovao Zlatka Lagumdžiju, on je imao mnogo loših poteza, ali borba za rezoluciju o genocidu u Srebrenici, ko zna kako bi se završila da on nije bio tako viješt i uporan u lobiranju da se usvoji.

Zato mu je častitam na tome!

Čestitam i ostalima, Denisu Bećireviću, Željku Komšiću, Svenu Alkalaju, zajednici Bošnjaka u SAD i Kanadi, majkama Srebrenice kao najzaslužnijima itd.

Znalo se i prije glasanja da je Alaeksandar Vučić došao pretvoriti svoj poraz u pobjedu i dok je glasanje završeno krenuli su njegovi mediji s pokličima o briljantnoj pobjedi koja je spriječila da Srbi postanu genocidni…Njima su se na žalost priključili i neki naši političari, ali i neki novinari.


Senad Hadifejzović je postao vih dana zvijezda srpskih medija, koji je istom njihovom matematikom osporio validnost rezolucije i na taj način udario sraman pečat svojoj karijeri.

Njegova matematika, po kojoj su oni uzdržani ustvari protiv rezolucije je toliko besmislena da nema o tome smisla ni pisati ništa, još je njima dodao i one koji taj dan nisu ni bili u sali, njih preko 20, a kad se uzme omjer onih koji su glasali za stvar je potpuno jasna i zato je rezolucija velikom većinom USVOJENA!

Za je bilo 84 glasa, a protiv 19, što u procentima od sveukupnog broja članica UN izađe oko 44% za, protiv oko 10% i tačka!

Njegov argument da su rezoluciju o genocidu u Ruandi prihvatile većinom sve države UN-a isto nema veze s vezom. Ruanda je jedna afrička država preko koje se ne lome koplja velikih sila, gdje su na jednoj strani SAD, Njemčka i drugi, a na drugoj Rusija i KIna koje zbog geostrateških interesa i želje da budu kontra, jako podržavale ideju da se rezolucija ne izglasa. Mnoge zemlje se nisu bez potrebe htjele zamjeriti Kini i Rusiji, a zapad im za glas ZA nije nudio ništa konkretno i zato su iskoristile pravo da budu suzdržane,a po pravilniku u UN, ne broje se suzdržani nego samo glasovi ZA i PROTIV, ali Senad H. i Vučićevi tabloidi imaju svoja pravila. Ovih dana otkrilo se da je Srbija Hondurasu dala 500 000 dolara za suzdržan glas…

Zato je pobjeda male i beznačajne države BiH i svih onih koji su sudjelovali u ovome, velika kao najveća planina na svijetu!

Osim direktnog utjecaja na budućnost i narativ oko genocida u Bosni i Hercegovini, kojeg je počinila izdajnička srpska vojska, policija i paravojske iz Srbije, ova rezolucija je dovela do toga da su pukle tikve u Udruženom zločinačkom poduhvatu i da je presahla ljubav osovine zla Čović&Dodik, jer je krenula priča o Jasenovcu i učešću Srbije i Hrvatske u agresiji na BIH, oko čega se oni razilaze.

To će olabaviti omču oko vrata Bošnjaka i BiH, koju taj dvojac steže već dvije decenije i zato na kraju, još jedna čestitka svima!

Muhamed Mahmutović, književnik i novinar

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Niko ne moze umanjiti znacajnost glasanja i usvajanje Rezolucije.

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x