Kako je zadarski učitelj postao srebrenički krvolok: Ko je Milenko Živanović za kojim je raspisana međunarodna potjernica?

Podijelite ovaj članak:

Sud Bosne i Hercegovine izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Milenkom Živanovićem, nekadašnjim komandantom Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske optuženim za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Srebrenice i Žepe u julu 1995. godine. Živanović je tokom rata u BiH bio zapovjednik tzv. Drinskog korpusa vojske bosanskih Srba, a u optužnici je navedeno kako je bio sudionik udruženog zločinačkog pothvata koji je doveo do masovnih etničkih progona i ubojstva više od osam tisuća bošnjačkih muškaraca i dječaka s područja Srebrenice i Žepe.

Ko je Milenko Živanović?

Rođen je 30. svibnja 1946. u selu Ratkovići-Dučići, općina Srebrenica, a obrazovao se u Srebrenici, Srbiji te Zadru. General-major postaje 10. srpnja 1993.

Od 1978. do 1990. bio je nastavnik u školskom centru u Zadru gdje je u periodu od 1990. do 1991. bio načelnik štaba mješovitog protuklopnog puka koji je prednjačio u ubijanjima i progonima Hrvata u selima oko Zadra, Benkovca i Obrovca.

Bio je zapovjednik i u Benkovcu do svibnja 1992, ali i načelnik artiljerije oko Sarajeva 1992. godine. Zapovijedanje Drinskim korpusom preuzima 1. studenog 1992. i tu ostaje do 13. srpnja 1995.

Umirovljen je 31. decembra 1995. godine, kao trajno nesposoban, ratni vojni invalid, a od tada živi s porodicom u Valjevu, piše Dnevno.hr.

Prijezir prema Bošnjacima

Bio je svjedok obrane ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, a na suđenju Naseru Oriću pokazana je snimka na kojoj Živanović najavljuje formiranje Bratunačke brigade i priča o odsječenosti teritorija Bratunac, Srebrenice, Konjević Polja i Cerske podrugljivo govoreći o “srebreničkim i bratunačkim Turcima”.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kako je zadarski učitelj postao srebrenički krvolok: Ko je Milenko Živanović za kojim je raspisa… […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x