Torta Marlenka, poznata i kao Medovik, je slatkiš koji potječe iz Armenije, ali je postao popularan diljem svijeta zbog svog neodoljivog okusa i jedinstvene strukture. Ova torta je slojevita, s medenim keksima i kremom od slatkog vrhnja. Iako može izgledati kao izazovna torta za pripremu, uz ovaj detaljan recept, možete je lako napraviti u udobnosti vaše kuhinje.
Sastojci:
Za kekse:
- 4 jaja
- 1 šoljice šećera
- 1 šoljica meda
- 1 šoljice maslaca
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica octa
- 4 šoljice brašna
Za kremu:
- 500 ml slatkog vrhnja
- 1 šoljica šećera u prahu
- 1 kašičica vanilin šećera
Upute:
Priprema keksa:
- Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite lim za pečenje, obloživši ga papirom za pečenje.
- U velikoj posudi, mikserom izmutite jaja sa šećerom dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu.
- Dodajte med i maslac te miksajte dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
- U maloj posudi, pomiješajte sodu bikarbonu s octom i dodajte smjesi od jaja i meda.
- Postupno dodajte brašno dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za ruke.
- Podijelite tijesto na 8 jednakih dijelova i razvaljajte svaki na tanki krug. Pecite svaki krug 6-8 minuta ili dok ne dobiju zlatno smeđu boju. Ponovite postupak s preostalim dijelovima tijesta.
Priprema kreme:
- U hladnoj zdjeli miksera, izmiksajte slatko vrhnje sa šećerom u prahu i vanilin šećerom dok ne dobijete čvrsti šlag.
Slaganje torte:
- Na tanjur za posluživanje stavite jedan krug pečenog keksa i premažite ga slojem šlaga.
- Stavite drugi krug keksa preko šlaga i ponovite postupak sve dok ne potrošite sve krugove keksa.
- Na vrhu i oko rubova torte nanesite preostali šlag.
- Po želji, ukrasite tortu sjeckanim orašastim plodovima ili voćem.
- Ostavite tortu u hladnjaku barem 3 sata prije posluživanja kako bi se keksi omekšali i okusi proželi.
Ovaj recept za tortu Marlenku sigurno će oduševiti vaše goste svojim bogatim okusom i mekom teksturom. Pratite korake pažljivo i uživajte u ovom slatkom deliciju koju možete pripremiti kod kuće!