Kako ne pregovarati sa Putinom?

Podijelite ovaj članak:

Prije skoro godinu dana Rusija je na čelu Vladimirom Vladimirevičem Putinom pokrenula agresiju na Ukrajinu koja traje i dan danas. Upravo se ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kula u svojoj analizi za POlitico osvrnuo na to kako ne treba pregovarati sa Putinom.

Kako to inače biva SAD i neke zapadne države sugeriraju Ukrajini da budu aktivni učesnici u mirovnim pregovorima sa Rusijom koliko je to moguće. Da li zaboravljaju ili jednostavno ignorišu činjenicu da Ukrajina već osam godina pregovara sa Rusijom. Bez ikakvog rezultata. Taj proces iz Minska iniciran je 2014. godine nakon čega je Rusija samo rasla i razvijala se a Ukrajina stagnirala. 

Kako bi međunarodna zajednica povratila međunarodni mir i sigurnost i izbjegla ruske zamke, Kuleba nam daje pet lekcija kako pregovarati sa Rusijom. 

Prvo, zamrznuti konflikt i odgađanje teritorijalnih problema za neka buduća vremena je pogrešno. Dok je ruski predstavnici glumili diplomatiju, za to vrijeme je Kremlin spremao vojne snage kako bi uzdrmao međunarodni poredak. Drugo, Rusija ne pregovara u dobroj vjeri. Od samog početka Putin je vidio proces iz Minska kao priliku da postigne svoje ciljeve i uništi Ukrajinu političkim pritiskom bez da pokrene invaziju. Ugovori iz Minska nisu se primijenili jer Rusija nije željela postići mir i igrati po fer plej pravilima. Treće, ostavljanje Krima sa strane. Kada se kaže da je cilj Ukrajine povratiti teritorijalni integritet, misli se i na Krim. Nema razlike između Donbasa, Donjecka, Kijeva ili Krima. Kada je Zapad zatvorio oči na aneksiju Krima 2014. dali su zeleno svjetlo za ispunjavanje ruskih imperijalističkih ciljeva.

Četvrto, Rusija ne odgovara istim jezikom i politikama. Putinova Rusija ne traži zajedničke interese sa drugima. Za njih je kompromis poraz. Zbog svoje odluke da krene u genocidnu agresiju na Ukrajinu po svaku cijenu, nema više nikakve priče sa njim nakon čega mora biti poražen. Peto, partneri trebaju prisiliti Rusiju a ne Ukrajinu na ustupke. Ukrajina je tek počela da gradi svoju armiju, neke teritorije su bile okupirane a ekonomia je počela da se oporavlja od revolucionarnog šoka i rata. Bez obzira što Rusija nije ispunila ni jednu tačku iz sporazuma Minsk 1 i Minska 2, neki Ukrajinski partneri traže da se bude “konstrutivno.” Rusija želi samo mir ali ne i rješenje sukoba. 

Iz onoga što je Kuleba napisao da se zaključiti kako se scenario opet ponavlja gdje Zapad “prisiljava” sve strane na dogovor. Međutim, sve to ostaje samo pusto slovo na papiru.

Cijeli tekst možete pročitati na sljedećem linku: https://www.politico.com/news/magazine/2023/01/24/russia-ukraine-war-peace-talks-00079042

Subscribe
Notify of

3 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Kako ne pregovarati sa Putinom? […]

[…] Kako ne pregovarati sa Putinom? […]

Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks! https://accounts.binance.com/es/register-person?ref=V2H9AFPY

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x