Kapetan riječne plovidbe Boris Rađen Barba ni u penziji ne može bez Save

Podijelite ovaj članak:

Piše: Boško Grgić

Puni radni vijek  Boris Rađen Barba vozio je brodove Vodoprivrednog preduzeća „Sava“ iz Gradiške, ekploatišući pijesak iz korita Save, ali i iz Dunava i kanala Dunav-Tisa-Dunav.Nakon prodaje broda „Oštrelj“ koji mu je bio druga kuća, Barba je opet ostao vjeran Savi. Vlasnik je brodića „Grom“, koji je usidren u neposrednoj blizini mosta koji spaja Gradišku sa Starom Gradiškom.
Barba kaže da je Sava ove godine agresivna rijeka, za razliku od gotovo cijele prošle godine.

-Lani smo veći dio godine imali ostrvo, pa čak i poluostrvo, tu stotinjak metara dalje. Čak je prošle zime Sava bila na istorijskom minimumu. Sada je sve drugačije. Od početka godine ovo je drugi povodanj. Svakodnevno po nekoliko puta obilazim plovila, i moj brod i čamce od prijatelja. Voda je mutna, brza i nosi dosta drveta i raznog otpada, pa je lako otkinuti vez, – kazuje Barba.
Vodostaj u Gradišci u  premašio je visinu od 730 centimetara. Na snazi su redovne mjere odbrane od poplava. Barba na trenutnu situaciju gleda ležerno, najvjerovatnije zbog ogromnog iskustva.
-Za nas je važno da je uzvodno, u Jasenovcu došlo do stagnacije vodostaja. Meteorolozi najavljuju nove padavine, ali trenutno smirenje će relaksirati situaciju. Dobro je dok se moj brodić ne vidi sa ulice, prije nekoliko godina je vodostaj bio gotovo devet metara i „Grom“ je nadmašio visinu parkiranih vozila na keju, prisjeća se Rađen.
Ovaj iskusni lađar kaže da je Sava mirna, ali veoma ćudljiva rijeka koja  zahtijeva svako poštovanje. I klima se, smatra Barba, promijenila, pa za dva ili tri  kišovita dana Sava nadođe i izlije.
-Samo da se vrijeme stabilizuje i vodostaj opadne , onda na scenu stupaju lovci na divlje patke, kojih je u izobilju.  Trenutno ne plovim, sada kormilari rijekom baš onaj ko mora. U penziji sam i uživam, svejedno je da li sam na vodi ili u kafiću pored Save, rekao je Boris Rađen Barba, vitalni penzioner koji iako troši sedmu deceniju života liči na srednojvječnog rokera.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Piše: Boško Grgić […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x