Karić: Prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici koja govori o historijskim činjenicama

Podijelite ovaj članak:

Trgovinska komora Izraela je u Sarajevu trebala održati prijem povodom proslave Nacionalnog dana Izraela. Međutim, do prijema, ali i proslave nije došlo. Pored samog prijema, organizatori događaja su od gradonačelnice Benjamine Karić tražili dozvolu i za organizaciju vatrometa sa kasarne Jajce, ali i dozvolu za osvjetljavanje Vijećnice zastavom Izraela, što je ona odbila.

O toj odluci se danas i oglasila:

“Cijeneći naše korektne bilateralne odnose, o zahtjevima Privredne komore Izraela kojima se očigledno očekivalo bespogovorno da se udovolji, nisam se do sada oglašavala.

Tako recimo nisam htjela sa javnosti podijeliti da su prijatelji iz Izraela našu Vijećnicu htjeli oslikati, ne zastavom Izraela, već prizorima iz pjesme Jerusalem of Gold, koja se pored zvanične himne izraela smatra i nezvaničnom himnom, a govori o ‘osvajanju’ Brda Hrama od strane Jevreja. To nisam dozvolila.

Brdo Hrama inače predstavlja najosjetljiviju dodirnu tačku između Muslimana i Židova u Jeruzalemu i poprište je neprestanih sukobljavanja.

Kada je riječ o vatrometu pojašnjenje zbog čega nema moje dozvole bilo je jednostavno. Podsjetit ću vas da se Grad Sarajevo pridružio gradovima koji neće imati organizovan ni novogodišnji vatromet, a zbog negativnih posljedica po stanovništvo, životinje i okoliš. Pirotehnički spektakl na nebu zamijenit će svjetlosni vizuelni efekti i konfete.

Na koncu, nisam htjela podijeliti ni informaciju da su prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici koja govori o historijskim činjenicama. Navedeno je traženo kako bi se udovoljilo SNSD-u čiji članovi ne žele zbog ploče na Vijećnici ući u objekat.

Ovo sve pišem, ne kako bi se pravdala jer zato nemam razloga. Imam svoj stav i nikada se neću plašiti da donesem odluke”, napisala je Karić.

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Karić: Prijatelji iz Privredne komore Izraela tražili od mene i da se sakrije ploča na Vijećnici… Post Views: 1 […]

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x