Kasumović: Po 1.000 KM porodicama koje su najteže pogođene nedavnim zemljotresom

Podijelite ovaj članak:

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović i danas je posjetio mještane Ljubetova, koji su pretrpjeli materijalne štete usljed zemljotresa.

Prema riječima gradonačelnika Kasumovića, on će isplatiti po 1.000 KM porodicama koje su najteže pogođene odnosno čije su kuće pretrpjele najveću štetu.

“Sve što Grad može učiniti u okviru zakonskih okvira, to ćemo, bez dileme, i uraditi. Prvi put kada sam došao, mnogi krovovi su bili pali, nakon čega sam naredio da se to odmah sanira odnosno da se zaštite. Sve to koordinirao sam sa predsjednikom mjesne zajednice.

Danas su ovdje geolozi, statičari i građevinci koji će konstatirati u kojim kućama se ne smije živjeti. Grad je spreman, porodicama čije su kuće stradale, platiti privremeni smještaj, a potom da zajednički, Grad sa Kantonom i višim nivoima, pomognemo ljudima da im se obezbijede kuće – kazao je Kasumović.

Podsjetimo, snažan zemljotres pogodio je 30. decembra Bosnu i Hercegovinu, a epicentar je bio 12 kilometara od Zenice. Kako je javio EMSC, zemljotres je bio jačine 4.7 stepeni po Richteru.

Oštećeno je najmanje 14 kuća, a neki ne žele boraviti u svojim domovima zbog straha od naknadnih podrhtavanja. Četiri osobe su povrijeđene, jedna je stradala u automobilu na magistralnom putu M17, a tri uslijed obrušavanja materijala s kuća. 

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x