Klanjana 25. kolektivna dženaza civilnim žrtvama zločina počinjenih u Zvorniku 1992. godine

U Memorijalnom kompleksu Gornja Kalesija danas je klanjana 25. kolektivna dženaza civilima ubijenim na području općine Zvornik tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Na ovom mezarju su danas ukopane četiri osobe čija su tijela pronađena 2004. godine u masovnim grobnicama Kamenica, Križevačke njive i Snagovo, ali se na identifikacije čekalo skoro dvije decenije.

Riječ je o Izetu (Ismeta) Manjiću, Senadu (Abdurahmana) Sulejmanoviću, Sadiki (Emina) Hrbatović i Smaji (Ibrahima) Hamzabegoviću.

Dženazu-namaz je predvodio muftija tuzlanski dr. Vahid-ef. Fazlović koji je poručio kako je prisustvo na ovom mezarju neodvojivo od traženja i svjedočenja istine.

– Šehidi su najpostojaniji svjedoci istine, ali i brana da se ona ne pomiješa sa neistinom, ali to moramo biti i mi. Svakodnevno. Zajedno smo sa Bošnjacima Zvornika i Podrinja. Velika je kušnja ono kroz šta prolaze. Pored sve boli i kušnje koja nema granica, Zvorničani i cijeli podrinjski narod su pokazali dostojanstvo, strpljivost i izdržljivost. Strpljivo i istrajno ih pokazuju decenijama – kazao je muftija Fazlović.

Osvrnuo se i na jučerašnje presude u Haškom sudu, naglasivši kako je isticanje istine i presuda zločina prvenstveno opća i civilizacijska vrijednost.

– Ne smijemo zaboraviti naše šehide, ni njihove potomke. To je velika obaveza u ovoj zemlji i obaveza našem narodu. Hvala dragom Bogu da je zločin dokazan i presuđen, a najnovije presude dokazuju i otkrivaju istinu. To je nada za nas, ali i nada za čovječanstvo. Neka nas sve to ojača i učvrsti – rekao je muftija Fazlović.

Predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik Ahmet Grahić je govorio o zvaničnim podacima, nadama, očekivanjima i strahovima koje imaju oni koji su preživjeli zločine, a čiji su najbliži ubijani.

– U Bosni i Hercegovini se još uvijek traga za više od 7.600 osoba, nestalih tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Sramota je da za skoro tri decenije nismo uspjeli pronaći tijela žrtava, kako bi bili dostojno sahranjeni.

Nažalost, naša tužilaštva su potpuno usporila taj proces i bojimo se da će zbog toga veliki broj počinilaca ostati nekažnjen – kazao je Grahić.

Razgovarali smo i sa aktivisticom za mir iz organizacije “Žene u crnom” Stašom Zajević koja je kazala kako dolazak na lokalitete poput ovog mezarja izaziva osjećaj stida, kako zbog počinjenih zločina, tako i zbog glorifikacije zločinaca koja je prisutna u današnjici. 

– Veliki broj nestalih i mali broj identifikovanih ukazuje na ogromnu bol sa kojom se suosjećamo. Poplava nasilja, slavljenje ratnih zločinaca i zidovi u Beogradu sa njihovim naslikanim ličim, vrijeđaju sve odgovorne i svjesne građane Srbije. Nadam se da će aktuelni događaji doprinijeti saosjećanju sa onima nad kojima su počinjeni zločini u naše ime – rekla je Zajević.

Do danas je obavljena identifikacija 1.114 tijela ubijenih Zvorničana, a na ovom lokalitetu sahranjeni su posmrtni ostaci 792 žrtve, dok su preostala tijela ukopana u lokalna mezarja na području Zvornika.

Zvanična evidencija žrtava zločina JNA i srpske vojske, govori da je samo na području Zvornika ubijeno više od 2.000 civila. Mnogi još uvijek nisu pronađeni.

Podijelite ovaj članak:
Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x