Komšić: Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije

Podijelite ovaj članak:

Bivši čelnici Službe državne bezbednosti Srbije proglašeni su krivim i za zločine u Bijeljini, Zvorniku, Doboju, Trnovu, Bosanskom Šamcu i Sanskom Mostu. Osuđeni su pravosnažno na po 15 godina zatvora.

Nakon izricanja presude, oglasio se i Željko Komšić, aktuelni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda:

“Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije iza kojeg su devedesetih stajale obavještajne strukture susjedne Srbije, kao i presuda aktuelnom projektu takozvanog “srpskog sveta” iza kojeg, također, stoje sadašnje obavještajne i političke strukture Srbije.

Između te dvije strukture ne postoji nikakav diskontinuitet i to treba uzeti u obzir kada se razmatra trenutna politička situacija na Zapadnom Balkanu, gdje mir očito visi o koncu, a ponajviše ga ugrožavaju oni koji tako često govore o potrebi očuvanja mira, o njihovim naporima u tome smislu. Kada pogledate ko o tome govori, stiče se dojam da od zagovornika “srpskog sveta” nema većih mirotvoraca. Ali to nije tako.

Da nije tako, to znaju i pojedini dijelovi međunarodne zajednice koji blagonaklono gledaju na projekat “srpskog sveta”, koji je samo nastavak projekta Velike Srbije. Kada kažem blagonaklono, mislim na njihovu stratešku odluku da preko leđa Bosne i Hercegovine zadovolje iste ove velikodržavne aspiracije koje su definitivno i konačno proglašene zločinačkim. Toj blagonaklonosti u zadnje vrijeme svjedočimo gotovo sa nevjericom.

Ipak, nadam se da upravo ti dijelovi međunarodne zajednice u budućem razvoju političkih odnosa na Zapadnom Balkanu, neće pribjeći tome da, suštinski, u političkom smislu nagrade projekat koji je konačnom presudom Stanišiću i Simatoviću osuđen. U protivnom, i ova presuda ostaje samo mrtvo slovo na papiru”, stoji u objavi.

Subscribe
Notify of

2 Komentari
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

[…] Komšić: Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije […]

[…] Komšić: Presuda Stanišiću i Simatoviću je konačna pravna osuda projekta Velike Srbije […]

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x