Koliku platu građani BiH smatraju dovoljnom za život?

Podijelite ovaj članak:

Dok sindikati i poslodavci u Bosni i Hercegovini biju bitku oko iznosa najniže plate, pitali smo čitaoce/čitateljke sa kojim platom bi oni bili zadovoljni.

U komentarima i porukama koje smo dobili preko naše Facebook stranice većina naših čitatelja, 42 %, je navela da bi bila zadovoljna iznosom neto plate od 2.000 KM. Nižom platom u rasponu od 1500 do 2.000 KM zadovoljno je 24 % posto čitatelja, a platom od 1.200 do 1.500 KM 3 %. Višom platom i to u rasponu od 2.000 do 2500 KM bilo bi zadovoljno 26 % anketiranih, a platom preko ovog iznosa 5%.

Najviša plata koja nam je navedena jeste 3.500 KM.

Pored iznosa koje ste navodili, neki od komentara su:

Kolika je prosječna potrošacka korpa, to je minimum egzistencije“.

Neka bude kao kod “političara”, njih pratiti u stopu i to je to, oni će već znati kad je opet povećati”.

„…da ima porodica pristojni život, zdravstveno osiguranje da bude kvalitetno, efikasno i svakom dostupno i da se osigura pristojni penzija….“

Da ko insan sjedneš sa svojom porodicom i ručaš ponekad u mjesecu u restoranu, da možeš kupiti odjeću i obuću bez kreditne kartice, da možeš kupiti komad namještaja bez kredita i te potrepštine kućne, da mogu ići ugraditi zube kod stomatologa bez kredita, eto to je dio, sad izračunaj“.

A kakva nam je realnost?

MINIMALAC

Vlada Federacije BiH je donijela Odluku kojom bi najniža plata u 2023. godini trebala iznositi 596 maraka, što je povećanje u odnosu na sadašnju minimalnu platu 53 KM, a prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH minimalnu platu u Federaciji prima skoro 100 hiljada radnika.

Najniža plata u RS iznosi 650 maraka, a trenutno se vode pregovori da se ista poveća. Savez sidikata RS traži 800 KM, a poslodavci nude 673 KM. U Svezu kaže da minimalnu platu u RS prima 70. 000 radnika.

PROSJEČNA PLATA

Prosječna plata u oktobru, posljednjem mjesecu za koji Agencije za statistiku BiH ima podatke je 1.156 KM KM.

POTROŠAČKA KORPA

Potrošačka korpa je u decembru, prema podacima Saveza samostalnih sindikata BiH, iznosila 2.991 KM i od početka godine skuplja je za čak 634 KM! Naime u januaru 2022. godine  potrošačka korpa je iznosila 2.357 KM.

Za isto vrijeme prosječna neto plata, koja je u januaru iznosila 1.043 KM, a u oktobru, posljednjem mjesecu za koji Agencije za statistiku BiH ima podatke,  1.156 KM KM, porasla je za 113 KM.

Ekonomisti odavno upozoravaju, ako i vlast i poslodavci ne promijene status radnika nabolje, ljudi će odlaziti, ta ovdje onda i definitivno neće imati ko raditi.

Buka

Subscribe
Notify of

0 Komentari
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x