Na bh. tržište nedavno je stigao napitak Kombucha, koji je dosta popularan u svijetu još od ranije. Ubrzo je postao omiljen i kod nas zbog svojih blagodati za organizam. Evo o čemu je riječ.
Kombucha je fermentirani napitak koji se proizvodi od zaslađenog čaja i simbiotske kolonije bakterija i kvasaca (SCOBY). Ovaj napitak ima dugu povijest upotrebe u različitim kulturama širom svijeta, a danas je popularan zbog svojih potencijalnih zdravstvenih koristi i osvježavajućeg okusa.
Kombucha se ne sastoji samo od gljivične kulture, već od simbiotske kolonije bakterija i kvasaca (SCOBY), koja uključuje i bakterije i kvasce. SCOBY je sloj koji se formira na površini fermentirajućeg čaja i sastoji se od različitih mikroorganizama koji zajedno sudjeluju u procesu fermentacije kako bi pretvorili slatki čaj u kombuchu.
Iako se kombucha ponekad opisuje kao gljivična kultura zbog prisutnosti kvasaca, uključujući i vrste poput Saccharomyces, Candida i drugih, važno je naglasiti da se u SCOBY-u nalaze i bakterijske vrste, uključujući različite rodove acetobacter, lactobacillus i drugih.
Dakle, kombucha se može smatrati bakterijskom i gljivičnom kulturom, s obzirom na prisutnost bakterija i kvasaca u SCOBY-u. Ove mikroorganizme zajedno rade na fermentaciji čaja kako bi stvorili napitak koji karakterizira kombuchu.
Evo nekoliko ključnih informacija o kombuchi:
Kombucha se proizvodi fermentacijom slatkog čaja uz pomoć SCOBY-a, koji sadrži razne bakterije i kvasce. Bakterije i kvasci razgrađuju šećer iz čaja, stvarajući organske kiseline, probiotike, vitamine i druge korisne spojeve.
Kombucha ima lagano kiselkasti okus i osvježavajući miris. Okus može varirati ovisno o vrsti čaja koji se koristi za pripremu, duljini fermentacije i dodacima poput voća ili začina.
Zdravstvene koristi kombuche:
Kombucha se povezuje s raznim potencijalnim zdravstvenim koristima, uključujući poboljšanje probave, jačanje imunološkog sustava, detoksikaciju tijela, smanjenje upala i poboljšanje općeg zdravlja crijeva. Ove koristi uglavnom potječu od prisutnosti probiotika i antioksidansa u napitku.
Priprema kod kuće: Kombucha se može pripremiti kod kuće uz pomoć startera koji sadrži SCOBY i malu količinu gotove kombuče. Proces uključuje pripremu slatkog čaja, dodavanje startera, fermentaciju na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili tjedana te flaširanje i dodavanje okusa ako je potrebno.
Moguće nuspojave: Iako je kombucha općenito siguran napitak za većinu ljudi, postoje neke potencijalne nuspojave kao što su nadimanje, probavne smetnje ili alergijske reakcije. Također je važno biti oprezan kod pripreme kod kuće kako bi se spriječila kontaminacija i razvoj štetnih mikroorganizama.
Ukratko, kombucha je fermentirani napitak koji može pružiti osvježavajući okus i potencijalne zdravstvene koristi zbog prisutnosti probiotika i drugih korisnih spojeva. Međutim, važno je konzumirati ga umjereno i razgovarati s liječnikom ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili sumnje.
Kombucha se ne sastoji samo od gljivične kulture, već od simbiotske kolonije bakterija i kvasaca (SCOBY), koja uključuje i bakterije i kvasce. SCOBY je sloj koji se formira na površini fermentirajućeg čaja i sastoji se od različitih mikroorganizama koji zajedno sudjeluju u procesu fermentacije kako bi pretvorili slatki čaj u kombuchu.
Iako se kombucha ponekad opisuje kao gljivična kultura zbog prisutnosti kvasaca, uključujući i vrste poput Saccharomyces, Candida i drugih, važno je naglasiti da se u SCOBY-u nalaze i bakterijske vrste, uključujući različite rodove acetobacter, lactobacillus i drugih.
Dakle, kombucha se može smatrati bakterijskom i gljivičnom kulturom, s obzirom na prisutnost bakterija i kvasaca u SCOBY-u. Ove mikroorganizme zajedno rade na fermentaciji čaja kako bi stvorili napitak koji karakterizira kombuchu.